Home BiH Od sutra obavezna upotreba zimske opreme: Kazne 40 KM

Od sutra obavezna upotreba zimske opreme: Kazne 40 KM

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća građane da je od sutra do 15. aprila naredne godine obavezno posjedovanje odgovarajuće zimske opreme za sva motorna vozila.

“Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM”, istakli su u MUP RS.

Zimska oprema podrazumijeva:

Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

  • zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm.
  • gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse :

  • zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),
  • gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da se pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme kako bi bezbjednost učesnika u saobraćaju bila na što višem nivou”, zaključili su u MUP RS.

Banjaluka.com