Home BiH Odbor za zaštitu prava: Srbi će BLOKADOM PUTA spriječiti smještanje migranata u...

Odbor za zaštitu prava: Srbi će BLOKADOM PUTA spriječiti smještanje migranata u Medeno Polje

0

Srbi će blokadom puta Drvar-Bosanski Petrovac spriječiti eventualno premještanje migranta iz Bihaća u srpsko selo Medeno Polje jer bi realizacija takve odluke predstavljala kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović.

– Srbi koji žive u Drvaru i Bosanskom Petrovcu i oni koji su trenutno u Novom Sadu i Beogradu, a rodom su iz ovih krajeva, organizovaće se i blokirati put Drvar-Petrovac – rekao je Radanović nakon što je Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu (USK) danas zatražila hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa “Vučjak” kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca.

Radanović ukazuje da bi smještajem migranata u Medeno Polje migrantska kriza bila približena i međuentitetskoj granici jer je to selo vazdušnom linijom udaljeno od Drinića, odnosno Republike Srpske ne više od tri kilometra.

On kaže da bi realizacija tog plana bila kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma i podsjetio da su svi nivoi vlasti obavezani da osiguraju uslove za život povratnika.

– Biću tamo prvi sa svoje troje djece, kao i svi Srbi delegati u Domu naroda, načelnici četiri srpske opštine, jer branimo koncept povratka – rekao je Radanović.

On je rekao da će, osim svih srpskih predstavnika na nivou BiH i Federacije BiH, pozvati ambasadore zemlja potpisnica Dejtonskog sporazuma – SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, NJemačke, EU, da zajedno taj dan budu sa Srbima na blokadi puta i da spriječe tu namjeru kantonalne Vlade.

Radanović je napomenuo da je Operativna grupa USK danas ponovo predložila da se migrantski centar smjesti u srpsko selo Medeno Polje, što je u posljednje tri godine šesti ili sedmi pokušaj.

Istakavši da je Medeno Polje okruženo srpskim selima Suvaja, Kolunić, Vrtoče, Oštrelj, Vedro Polje i da tu, osim Srba, nikada niko nije živio, Radanović je ukazao da vlasti USK sada tu predlažu slanje 6.000 do 7.000 muslimana iz afro-azijskih zemlja.

On je ukazao da kroz istoriju postoje stalna nastojanja da se Srbi zatru na tom području, i to od 1941. godine, preko 1995, pa do sada.

(Srpskainfo)