Home BiH Odmorište na autoputu Banjaluka – Doboj na proljeće

Odmorište na autoputu Banjaluka – Doboj na proljeće

Izgradnja prvog odmorišta “Brkića voda” na autoputu Banjaluka – Doboj, trebalo bi da počne iduće građevinske sezone, a vrijednost projekta je više od tri miliona maraka.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” vlasnik kompanije “Brčko gas” Đorđe Kojić i naglasio da bi u idućih desetak dana trebalo da potpišu ugovor o dodjeli koncesije. Vlada RS je upravo na inicijativu tog privrednog društva pokrenula postupak za dodjelu koncesije za izgradnju prvog odmorišta na autoputu “9. januar”. U rješenju Komisije za koncesije RS navedeno je da se koncesija dodjeljuje ne period od 30 godina, te da je koncesionar dužan da nakon zaključenja ugovora uplati jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 92.700 maraka.

– Visina koncesione naknade za pravo korišćenja predmeta koncesije iznosi dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti – navedeno je u rješenju Komisije za koncesije.

Kojić kaže da nema primjedbe na ponuđeni ugovor, te da samo čeka zvaničan termin za potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije.

– Odmah nakon toga počećemo projektovanje, kako bismo iduću građevinsku sezonu dočekali potpuno spremni. Nadam se da ćemo sve dozvole dobiti na vrijeme i da će bageri s prvim danima proljeća početi kopati – rekao je Kojić.

Dodao je da će na lokalitetu “Brkića voda” sa obje strane autoputa biti izgrađene benzinske pumpe sa restoranima i prodavnicama, kao i punjači za automobile na električni pogon.

– Okvirna vrijednost projekta je nešto više od tri miliona maraka – istakao je Kojić.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić kaže za “Glas Srpske” da bi, prema propisima, na svakih 50 kilometara autoputa trebalo da postoji odmorište sa benzinskim stanicama i pratećim sadržajima.

– Zadovoljan sam što je domaća firma iskazala interes da gradi odmorište i uvjeren sam da će svi rokovi biti ispoštovani – rekao je Trninić. Dodao je da na ovoj dionici “9. januara” za sada nije planirana izgradnja drugih odmorišta, te da će u skladu sa izgradnjom novih kilometara autoputa dodjeljivati i koncesije za nova odmorišta sa pratećim sadržajima.

Autoput “9. januar” od Banjaluke do Doboja, ukupne dužine 72 kilometra, u potpunosti je otvoren za saobraćaj u oktobru prošle godine.

Radnici

Đorđe Kojić je istakao da će posao na odmorištu dobiti 30 radnika. S obzirom na to da se “Brkića voda” nalazi na teritoriji Dervente, dodao je, prioritet u zapošljavanju imaće zainteresovani radnici iz te opštine.

Glas Srpske