Home Region Oglasila se Vlada Slovenije: Nikada nismo razmatrali non-pejper za Zapadni Balkan

Oglasila se Vlada Slovenije: Nikada nismo razmatrali non-pejper za Zapadni Balkan

0

Vlada Slovenije saopštila je danas da nikada nije razmatrala takozvani non-pejper o rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, u kome se pominje mogućnost raspada Bosne i Herceogovine.

Saopštenje predstavlja odgovor Vlade na pismo bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića, upućeno bivšem slovenačkom predsjedniku Milanu Kučanu, u kome on Sloveniji zamijera da je “okrenula leđa” Bosni i Hercegovini “u korist velikosrpske i velikohrvatske opsesije o njenoj podjeli”.

 

– Aktuelna vlada Republike Slovenije nije nikada razmatrala i uzimala u obzir takozvani non-pejper, koji se spominjao u vašim izveštajima proteklih dana – navodi se u saopštenju vladine pres službe u Ljubljani, povodom, kako je navedeno, “spekulacija i izvještaja o takozvanom non-pejperu”.

– Isto tako, ni Vlada, kao ni bilo koje vladino tijelo, nisu razmatrali, pripremali niti diskutovali o bilo kojem izvještaju iz 2011., kako to tvrdi gospodin Mustafa Cerić u pismu bivšem slovenačkom predsjedniku Milanu Kučanu, kao ni o navodnom non-pejperu koji se odnosi na njega – navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

Kako se dodaje, Vlada Slovenije ni bilo koje njeno tijelo, takođe, nisu se bavili u bilo kakvom kontekstu cijepanjem Bosne i Hercegovine kako se to pominje u navodnom dokumentu.

– Ni Ministarstvo spoljnih poslova, kao ni bilo koje drugo ministarstvo aktuelne Vlade Republike Slovenije nisu bili uključeni u bilo koje aktivnosti te vrste – navodi se u saopštenju.

Slovenija, kako se ističe, zajedno sa ostalim akterima u regionu, u Evropskoj uniji i šire, preduzima sve napore da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u evro-atlantske integracije, i čineći tako, uvjerena je da nijedan korak u tom pravcu ne bi trebalo da ugrozi mir i koegzistenciju u BiH i regionu Zapadnog Balkana u cjelini.