Home BiH Oko 5.000 lovaca iz BiH okupilo se na igmanskom Velikom polju

Oko 5.000 lovaca iz BiH okupilo se na igmanskom Velikom polju

0

Organizator ovog tradicionalnog okupljanja lovaca je Savez lovačkih organizcija u BiH, na čelu sa predsjednikom Muhamedom Hodžićem. Savez, inače, broji više od 30.000 registrovanih lovaca.

Program na Velikom polju počeo je intoniranjem himne BiH i tradicionalnom smotrom lovaca. Uslijedila je izložba lovačkih pasa, zatim takmičenje pionira u gađanju vazdušnom puškom, takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša, te takmičenje u disciplina potezanje užeta i bacanje kugle. Kasnije su proglašeni i pobjednici.

Na Velikom polju danas je vladala pozitivna atmosfera, u kojoj su učesnici iskoristili priliku da se upoznaju i druže sa lovcima iz svih dijelova BiH. Prisutni su imali priliku probati lovački gulaš i ćevape.

Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Muhamed Hodžić za AA je rekao kako je današnje okupljanje postalo tradicionalna manifestacija, a na Igman je došlo najmanje 5.000 lovaca iz oko 50 lovačkih društava iz BiH.

– Ono na čemu mi danas ovdje potenciramo je prvenstveno upoznavanje i druženje, pa tek onda lov i lovstvo. Tu danas nisu prisutni samo lovci – kazao je Hodžić, dodavši da su došli i gosti koji se ne bave lovom.

Osvrnuvši se kratko i na probleme lovaca u BiH, Hodžić je istakao kako je glavni problem u suštini što društvo ne prepoznaju šta su to lov i lovstvo.

– Ova oblast se stavlja na marginu, a to je žalosno i štetno za cijelu državu. Jer, lov je privredna grana, tu možete ostvariti velike prihode. Lovci se nažalost gledaju samo kao ljudi koji vrše odstrel, a ne kao zaštitari prirode što je prevashodna uloga lova, dakle uzgoj i zaštita divljaci, pa tek onda lov – rekao je Hodžić.

Naglasio je kako su lovci najprije ljubitelji prirode, pa tek onda lovci.

Sulejman Kovačević je lovac i član lovačkog društva “Kruščica” iz Viteza, a kaže kako tradicionalno dolazi na okupljanje na Igman.

– Lov je prije svega druženje, zabava, ali isto tako i zaštita divljači i prirode – navodi Kovačević, te dodao kako se lovci bave uzgojem i zaštitom divljači, te promocijom lovstva kao turizma i načina života.