Home Vijesti Omča oko vrata građana: Brašno u Srpskoj sve skuplje

Omča oko vrata građana: Brašno u Srpskoj sve skuplje

0

Brašno u Republici Srpskoj poskupljuje iz dana u dan. I dok mlinari kažu da cijene brašna skaču jer je skuplja pšenica, u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača ocjenjuju da poskupljenja brašna nisu opravdana.

Iako pekari tvrde da poskupljenje brašna nije razlog povećanja cijene pekarskih proizvoda, u Udruženju za zaštitu potrošača naglašavaju da je teško upratiti cijenu pekarskih proizvoda i njihovu gramažu. Stalna poskupljenja za građane Srpske su “omča oko vrata”.

Veće cijene pšenice – skuplje brašno. Brašno mjesečno poskupi za oko deset evra po toni, računica je mlinara. Najavljuju da će u narednom periodu brašno biti još skuplje.

– Pšenica je od početka žetve do danas poskupjela za 60 evra po toni, to je preko 40 procenata. Što se tiče pšeničnog brašna, ono je poskupjelo za oko 50 evra po toni i ima manji skok cijena za 30 procenata. U narednom periodu vjerovatno će mlinari usklađivati cijene – rekao je predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, Zoran Kos.

Prinosi pšenice u Srpskoj bili su solidni, iako kvalitet nije bio na nivou koji se očekivao, navode u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Smatraju da nije bilo mjesta za poskupljenje brašna.

– Ne opravdavamo poskupljenje ni u jednom slučaju, jer je pšenica sa njiva ljetos otkupljivana za 0,20-0,27 KM, a sada je dostigla cijenu od 0,35 – izjavio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Stojan Marinković.

Cijene pekarskih proizvoda neće se mijenjati, ističu u Udruženju pekara Srpske.

– Dosadašnje povećanje pšenice na svjetskom tržištu nije značajno povisilo cijenu brašna, što ne može da utiče na povećanje cijena pekarskih proizvoda – smatra predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske, Saša Trivić.

Po cijenama se ne vidi da je hljeb skuplji, ali je sve više upitno šta mi to plaćamo, ističu u udruženjima za zaštitu potrošača.

– Mi stalno pričamo samo o jednoj vrsti hljeba i onda kažemo nije ta vrsta poskupjela, a da li su ostali pekarski proizvodi otišli koji fening to je jako teško upratiti, jer je toliko različite gramaže i vrsta hljeba – naglasila je predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Prijedor, Murisa Marić.

Od početka godine, kako je stupio na snagu Zakon o akcizama, poskupljenja su konstantna. Nakon goriva skočile su cijene većine proizvoda u prodavnicama, marketima i pekarama.

(Blic)