Home Zdravlje Oprez, ovih 10 simptoma skriva bolest bubrega

Oprez, ovih 10 simptoma skriva bolest bubrega

0

Ova bolest naziva se i “tihim ubojicom” tog vitalnog organa, a više od polovice ljudi ne prepoznaje ju na vrijeme.

Moderne životne navike koje podrazumijevaju prekomjeran unos soli, gaziranih pića, pretilost te povišen krvni tlak i šećerna bolest svakako su okidači bolesti, zajedno s genetskom predispozicijom, a česte upale koje mogu proći nedetektirano pogoršavaju problem.

Bez bubrega nije moguće živjeti, jer oni upravljaju količinom vode u organizmu elektrolitskom sastavu i kiselošću tjelesnih tekućina, odnosno organizma. Preko nadzora nad količinom elektrolita (osobito natrija) i tjelesne vode te regulacijom napetosti krvnih žila bubrezi služe kao ključni organ za regulaciju arterijskog tlaka. Osim toga, bubrezi služe i u nadzoru nad metabolizmom vitamina D koji je važan za pravilno održavanje građe kostiju, a pomoću hormona eritropoetina, koji se stvara u bubrezima, nadziru i proizvodnju crvenih krvnih stanica, eritrocita.

ubrežne bolesti su često tihe i sporo razvijajuće, sve do poodmaklog stadija oštećenja bubrežne funkcije. Ovih 10 simptoma najčešći su pokazatelji postojanja problema, a ako primjećujete tri ili više znakova kod sebe, svakako posjetite liječnika: Transplantacija bubrega | Author: Youtube Youtube Poteškoće i bol pri mokrenju – budući da su urinarne infekcije čest uzrok bolesti bubrega. Ako se javljaju često, znak su za brigu. Krv u urinu – ovo je čest simptom upale, ali i ozbiljnije bolesti bubrega. Oticanje – kako bubrezi uklanjaju višak vode iz organizma, pri smanjenju njihove funkcije. Najčešće je na gležnjevima, rukama, stopalima i u licu.

Tamni podočnjaci – još jedan pokazatelj poremećaja u izbacivanju vode i toksina iz tijela. Svrbež kože i osip – kod smanjene funkcije bubrega, toksini se gomilaju u krvi što uzrokuje kožne simptome. Metalni okus u ustima i kiseli zadah – ako su bubrezi oštećeni, tada se podiže razina mokraćne kiseline u krvi. Ona se u slini razgrađuje na amonijak. Mučnina i povraćanje – toksini djeluju i na probavni trakt, a često ih prati gubitak apetita te mršavljenje kao znak bolesti.

Osjećaj hladnoće – jedna od posljedica bolesti bubrega je anemija te smanjena cirkulacija, koja uzrokuje osjećaj hladnoće i trnce. Zadihanost i umor – najčešći uzrok je anemija i oticanjem pluća, zbog čega je u krvi sve manje kisika. Ponavljajuća bol u leđima – U nekim slučajevima je bol manje, a u drugima više izražena.

Svakako treba posjetiti liječnika ako se ponavlja bol u donjem dijelu leđa i sa strane.