Home Vijesti OPŠTINAMA RAČUNAR, SEBI AUTOMOBIL Kako pomaže Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS

OPŠTINAMA RAČUNAR, SEBI AUTOMOBIL Kako pomaže Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS

0

Ministarstvo uprave uprave i lokalne samouprave Republike Srpske kupuje nov ili korišten automobil, koji bi mogao da košta oko 27.000 KM. Ta cifra vjerovatno ne bi privukla pažnju javnosti da nije objavljena isti dan kada je Vlada RS za svaku od 19 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština dala po samo 1.000 KM pomoći.

Prema podacima iz tenderske dokumetacije, nov automobil treba da bude proizveden 2019. godine, a ako je korišten ne smije da bude stariji od 2014, s maksimalno 100.000 pređenih kilometara i da bude metalik crne boje.

Sudeći prema ostalim zahtijevanim tehničkim specifikacijama, čini se da ministarstvo cilja na malo korištene limuzine marke „folksvagen“ ili „škoda“: minimalna dužina 4,6 metara, minimalna visina 1,8 metara, najmanje međuosovinsko rastojanje 2,6 metara, zapremina motora od 1,590 „kubika“, snaga motora najmanje 110 konjsih snaga, 4 cilindra, dizel motor, zapremina prtljažnika minimalno 550 litara, kapacitet rezervoara najmanje 50 litara, euro pet ili šest, manuelni mjenjač sa 6 brzina.

Klima mora da bude digitalna dvozonska, kolor termoizolaciona stakla, parking senzori nazad, navigacija fabrička, priključak za USB, blutut, elektropodesiva i elektropreklopiva spoljnja ogledala… Procijenjena vrijednost je 23.000 KM  bez PDV, ili 26.910 KM s porezom.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, do ovog trenutka, nismo dobili odgovor na pitanja. Time je nastavljena praksa ignorisanja naših pitanja od strane ovog resora. Ranije nismo dobili odgovor na pitanja ko su savjetnici u ministarstvu, kao ni odgovore koji se se odnosili na izmjene Zakona o sukobu interesa RS.

Međutim, na zvaničnoj stranici Službe za reviziju RS piše da ovo ministarstvo već ima 13 automobila, a saznajemo da auto koje nabavljaju treba da služi nekom od najbližih saradnika ministarke uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić.

Jedno od pitanja na koje nismo dobili odgovor glasi da li je realno da je procijenjena vrijednost automobila 23.000 KM, dakle više nego što je Vlada RS nedavno odlučila da izdvoji za izrazito nerazvijene opštine u Srpskoj. Ministarka Rešić je na konferenciji za novinare prije nekoliko dana tvrdila da je informacija o dodjeli 1.000 KM nekim lokalnim zajednicama izvučena iz konteksta i da je to samo nastavak projekta iz 2012. godine kada je u upotrebu puštena centralna baza matičnih knjiga za cijelu RS, koja je koštala 200.000 KM. Kako je rekla, taj novac od po 1.000 KM bi trebalo da pomogne izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama u nabavci opreme kako da bi one mogle da se uključe u elektronsku bazu.

– Nismo još dobili taj novac, on je doznačen. Kod nas će 1.000 KM pomoći jer imamo samo jednu matičnu kancelariju, ali tamo gdje ih ima više, to je već problem. Kada se rasparča, biće zaista minorna sredstva – kaže za Srpskainfo načelnik opštine Osmaci Ljubo Petrović.

Prema njegovim riječima, ovo je samo jedan od brojnih apsurda u resornom ministarstvu i u Vladi, koji pokazuje odnos prema nerazvijenim područjima Srpske.

– Na sjednicama Saveza opština i gradova, mi kao nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine smo imali nekoliko zahtjeva. Dobije se tu neka načelna priča, “eto zalagaćemo se”, a onda se ide u pravcu “ko ima dominaciju taj ostvari kombinaciju”. Ko nema, čeka i dobije mrvice. Znam da sit gladnog ne razumije. Oni koji imaju dovoljno novca u budžetu ne mogu da razumiju nas koji nemamo. Ostavljeni smo da se borimo u teškim ekonomskim uslovima, a onda se kroz to navodno gleda sposobnost opštinske uprave i načelnika. To je ironična priča – kaže Petrović.

Smatra da država nema strategiju da zaštiti „male prostore u interesu države i naroda, a ne u interesu načelnika opštine“.

– Ono što ne može načelnik, može država. Ako ne može i država, onda je upitno šta je država. Istina, ministarka je bila kod nas, ali mnogi ministri nikada nisu ni vidjeli ovu opštinu, ne znam da li znaju geografski gdje se nalazimo – zaključuje Petrović.

Savić: Nepromišljen potez izazvao negativnu reakciju

Načelnik opštine Lopare Rado Savić smatra da su u Ministarstvu uprave nesmotreno izazvali negativne reakcije javnosti kada su opštinama dali po 1.000 KM.

– Građani slabo razumiju da je to za kupovinu računara za matičare. Misle da se radi o potcjenjivanju opština. Bilo je mnogo bolje da su obavili konsultacije sa opštinama pa da su tih 19.000 KM dali jednoj ili tri opštine u kojima je situacija najteža, da se u potpunosti pomognu matične službe. Druga mogućnost je bila da Ministarstvo kupi računare pa onda pozovu opštine da ih preuzmu. Ovako po 1.000 KM svima nama ne znači mnogo, a javnost je reagovala – kaže Savić.

(Srpskainfo)