Home Vijesti OSMANOVIĆ OBJASNIO “SDA podržava prijedlog da se budžet razmatra po hitnom postupku”

OSMANOVIĆ OBJASNIO “SDA podržava prijedlog da se budžet razmatra po hitnom postupku”

0

Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržaće prijedlog da se budžet institucija BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku, budući da se, ukoliko to ne bude tako, u pitanje dovodi održavanje lokalnih izbora, izjavio je predsjedavajući tog kluba Adil Osmanović.
– Cijenim da poslanici, prije svega onih političkih stranaka koji učestvuju u Predsjedništvu BiH, a to su SDA, SNSD i DF, imaju neku vrstu odgovornosti i obaveze da podrže budžet po hitnom postupku, s obzirom na to da je to prijedlog Predsjedništva BiH – rekao je Osmanović danas novinarima u Sarajevu.
On je ocijenio da bi i sve druge parlamentarne stranke trebale da podrže usvajanje budžeta po hitnoj proceduri – danas na sjednici Predstavničkog doma, a sutra na sjednici Doma naroda, kako održavanje lokalnih izbora ne bi bilo ugroženo.
Osmanović smatra da je prijedlog poslanika SDA Halida Genjca da budžet ide po redovnoj preceduri, ali da Predstavnički dom zaduži Kolegijum da do kraja ove sedmice skrati procedure i omogući da bude usvojen, pokušaj da se amandmanski poprave neke stvari.

– I mi smo u Klubu SDA voljni da neke stvari u budžetu pokušamo amandmanski popraviti, ali nam vrijeme ne ide u prilog – rekao je Osmanović.
Pročitajte još:Šarović PORUČUJE: Održavanje izbora na jesen JEDINI RAZLOG za podršku budžetu
On je ocijenio da je prisutno i politikantstvo jer se pokušava osporiti legalitet i legitimit Centralne izborne komisije (CIK), što se prelama preko donošenja budžeta po hitnoj proceduri.
Poslanik SDP Saša Magazinović rekao je novinarima da će ova stranka podržati da budžet institucija za 2020. godinu bude donesen po hitnoj proceduri jer se toj partiji žuri sa izborima.
– Smatramo ida budžet nije urađen kvalitetno jer nema sredstava za sve ono što su vlasti obećavale od Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO na ovamo. Tako da je upitna naša podrška dokumentu, ali da radi izbora to bude usvojeno – rekao je Magazinović.
Rješenje za izbore u Mostaru koji su usaglasili HDZ i SDA, prema tvrdnjama Magazinovića, takvo je da briše glasove onih stranaka koje žele biti zastupljene u svim dijelovima grada, a forsira ove dije koje su ga podijelile.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović rekao je danas u Sarajevu da je održavanje lokalnih izbora jedini …
VIŠE

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da u slučaju Trgovske gore očekuje da će Savjet …
VIŠE

Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković poslala je notu Srbiji, tačnije Ministarstvu spoljnjih poslova nakon što je u toj zemlji juče na …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je krajnje vrijeme da Željko Komšić prestane držati lekcije Srbiji, jer on na …
VIŠE

BiH dvije godine nakon izbora čeka da se implementiraju izborni rezultati, jer politički predstavnici bošnjačkog naroda žele da upravljaju …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Andreju Plenkoviću i HDZ pobjedu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. – …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)