Home Vijesti Otac spiskao novac za liječenje sina na drogu, dječak preminuo

Otac spiskao novac za liječenje sina na drogu, dječak preminuo

0

Dvogodišnjak sa spinalnom mišićnom atrofijom umro je u svom domu u Brazilu nakon što je njegov otac spiskao 150.000 dolara prikupljenih za liječenje na “žene, alkohol, drogu i hotele”, prenosi Daily Mail.

Žoao Migel Alveš umro je 17. oktobra nakon dugotrajne borbe s neuromišićnim poremećajem koji mu je dijagnostifikovan kad je imao tek sedam mjeseci. Nakon dijagnoze 2018. godine njegovi roditelji su pokrenuli crowdfunding kampanju kako bi prikupili novac za sinovo liječenje.

Naime, maleni Žoao trebao je lijek Spinraza koji sprečava napredovanje bolesti, a svaka doza stoji 90.500 dolara. Porodica je u godinu dana skupila 248.000 dolara.

U maju ove godine 37-godišnji otac dječaka Mateus Enrike Leroj Alveš napustio je porodicu, piše brazilski Pleno. Supruzi je rekao da se ide školovati za zaštitara, a otada ih je posjetio samo dvaput.

Majka dječaka Karine Rodrigues shvatila 22. juna je da s dva od četiri humanitarna računa za sinovo liječenje nedostaje 148.000 dolara. Zato je 8. jula supruga prijavila policiji koja ga je pronašla u luksuznom hotelu u Salvadoru. Mediji pišu da je novac trošio na drogu, žene, dizajnersku odjeću, satove i alkohol pa je uhapšen.

Žoao Migel nije primio prvu dozu Spinraze do avgusta. Brazilske vlasti pristale su pokriti trošak tri tretmana. Nažalost, to nije bilo dovoljno i dječak je prošle sedmice umro u svom domu.

(index.hr)