Home BiH Otrovne jabuke povučene sa tržišta

Otrovne jabuke povučene sa tržišta

0
Sa tržišta BiH povučena je prošlogodišnja berba jabuke “ajdared” proizvođača “Ogi voće” iz Gradiške, zbog povišenog nivoa ostataka pesticida koji su štetni po zdravlje ljudi, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu sa odredbama pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima.

Agencija za bezbjednost hrane BiH dostavila je na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima sve informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti, povlačenje i opoziv proizvoda.

U okviru vanredne inspekcijske kontrole, Republička uprava za inspekcijske poslove zabranila je distributeru “Agrofruktus” iz Gradiške promet jabuke “ajdared” prve, druge i treće klase, te naložila povlačenje isporučene količine od kupaca.

Prema pisanoj izjavi odgovornog lica – distributera, kupci su obaviješteni da je jabuka neispravna, a traženo je i vraćanje, odmah po saznanju rezultata analize.

Inicijalnom procjenom zaključeno je da kratkotrajni unos jabuke predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece. Utvrđeni ostaci karbendazima su 0,450 miligrama po kilogramu, a dozvoljena vrijednost je 0,2 miligrama po kilogramu,

Rizik po zdravlje odraslih pri unosu ove materije nije ozbiljan, jer toksikološka referentna vrijednost za ovu populaciju nije prekoračena.

Proizvod je povučen sa tržišta u skladu sa rezultatima laboratorijskih analiza.

Srna