Home Vijesti Otvoren foto-konkurs “Tragom duše 2018”

Otvoren foto-konkurs “Tragom duše 2018”

0
Foto-konkurs pod nazivom “Tragom duše 2018” u organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske zvanično je otvoren danas i trajaće do 30. septembra, a tematski je usmjeren ka prikupljanju fotografija prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara Srpske.

Koordinator projekta Bojana Podgorica izjavila je Srni da konkurs, koji se četvrti put organizuje u Republici Srpskoj, predstavlja jedno od najvećih foto-takmičenja organizovanih na ovim prostorima.

“Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti izabraće 20 najboljih autorskih fotografija u dvije kategorije, prirodna dobra i nepokretna kulturna dobra, koje će biti predstavljene javnosti na specijalnoj izložbi u Trebinju”, navela je Podgorica.

Ona je istakla da ukupan nagradni fond iznosi 2.400 KM, te da će prvih šest fotografija, po tri iz obje kategorije, biti novčano nagrađene.

“Cilj konkursa je doprinos popularizaciji kulturnih i prirodnih dobara Republike Srpske i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na internetu. Fotografije će biti objavljene pod uslovima slobodne /Creative Commons/licence. Tako će se fotografije dobara Srpske pridružiti konceptu otvorenog i slobodnog znanja i obrazovanja”, naglasila je Podgorica.

Osim foto-konkursa, projektom je predviđen niz pratećih aktivnosti foto-tura i uređivačkih radionica koje će biti realizovane tokom trajanja konkursa na području Trebinja, Gacka i Novog Grada.

“Prikupljene fotografije će se naći na Vikimedijinoj ostavi odakle će biti slobodne za preuzimanje i korišćenje. Pristigle fotografije će upotpuniti i ostale Vikimedijine projekte, posebno Vikipediju koja je dostupna na 301 jezičkom izdanju”, istakla je Podgorica.

Ona je dodala da se projekat realizuje u organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Vikimedijine fondacije.

Projekat podržava Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, a lokalni partneri u projektnim aktivnostima su Turistička organizacija Republike Srpske, grada Trebinja, opštine Gacko, Novi Grad, Foto-kino klub Trebinje, Kulturni centar Trebinje, te Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Višegrada.

Takmičenje “Tragom duše” nastalo je po ugledu na dva međunarodna takmičenja – “Viki voli Zemlju” i “Viki voli spomenike” u okviru kojih je do sada prikupljeno više od dva miliona fotografija prirodnih i kulturnih spomenika.

Detaljnije informacije o projektu i načinu učestvovanja dostupne su na mejl adresi td.wikimedia.rs.ba