Home Lifestyle Ove slatkiše svi roditelji daju djeci, a ne slute koliko su opasni

Ove slatkiše svi roditelji daju djeci, a ne slute koliko su opasni

0

Da li ste se nekada jeli bube? Ili bar neke njihove dijelove?

Prije nego što odgovorite na ovo pitanje, pokušajte da se prisjetite svih “crvenih” prehrambenih proizvoda koje ste konzumirali.

Aditiv E 120 (prehrambena boja), koji se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima, vodi porijeklo od ženke insekta koja proizvodi crvenu boju kao sopstvenu zaštitu od predatora.

Ekstrahuje se iz tijela ženki insekta ili njihovih jaja. Na domaćem tržištu se trenutno nalazi više od šezdesetak proizvoda koji sadrže ovaj sastojak. Najvećim dijelom riječ je o proizvodima koji su namijenjeni djeci.

U pitanju su čokoladice, voćni jogurti, bombone, peciva… Ovaj aditiv je zabranjen u mnogim zemljama EU. Potrebno je nagalasiti da se u ekstrakciji ove jarke crvene boje koristi aluminijum koji je kancerogen, što je veoma bitan aspekt zabrane ovog aditiva u tim zemljama, piše Blic žena.

Upotrebu karmina su poznavali drevne civilizacije (Maje, Inke). Industrijski se karminska kiselina koristila isključivo u kozmetičkoj intustriji (ruž za usne), ali je zbog svog načina deklarisanja (prirodna boja, prirodno porijeklo) i jeftine proizvodnje na farmi insekata našla široku primjenu i u industriji hrane.

– Hiperaktivnost kod djece;

– Alergije;

– Alergijske reakcije;

– Astmu;

– Genotoksičnost.

Nemamo podatak da li se karmin (karminska kiselina) ekstrahuje iz GMO insekata (Cochineal, Dactylopius coccus).

(Blic žena)