Home Video OVI STIHOVI OBILJEŽILI SU DAN REPUBLIKE SRPSKE: Kada su i kako nastale...

OVI STIHOVI OBILJEŽILI SU DAN REPUBLIKE SRPSKE: Kada su i kako nastale pjesme “Pukni zoro” i “Himna kosovskih junaka” (VIDEO)

0

Na paradi povodom Dana Republike Srpske najviše pažnje su privukle policijske jedinice, koje su uglas pjevale popularne i kako se vjeruje stare narodne pjesme “Pukni zoro” i “Himnu kosovskih junaka”, koja počinje kultnim stihovima “Hriste Bože raspeti i sveti, srpska zemlja kroz oblake leti…”

Mada su mnogi ubijeđeni da se radi o starim vojničkim pjesmama, koje se decenijama, pa i vijekovima prenose s koljena na koljeno, istina je da su to relativno nove pjesme snimljene za – filmove.

Kad je u pitanju pjesma “Pukni zoro” postoje dvije legende o njenom nastanku. Po jednoj smislili su je srpski vojnici u Balkanskim ratovima, po drugoj ona je nastala u Prvom svjetskom ratu, pred bitku na Kajmakčalanu, i bila je, navodno, himna čuvenog “Gvozdenog puka” srpske vojske.

Međutim, autor pjesme je Slovenac Robert Pešut Manjifiko, koji je radio muziku za filmove “Montevideo, Bog te video” i “Montevideo, vidimo se”.

– Pjesma je napravljena za film, ali je je otišla u kafanu, pa iz kafane u legendu. Mnogi nisu mogli da povjeruju da je to moje djelo, čak sam i svoju majku jedva ubijedio da sam ja stvorio pjesmu “Pukni zoro” – našalio se jednom prilikom Manjifiko..

Dan Republike Srpske

U pjesmi “Hriste, bože” umjesto “Odlazimo da se ne vratimo” pripadnici MUP RS su pjevali “Odlazimo sve da pobijedimo”.

Gepostet von Srpskainfo.com am Mittwoch, 9. Januar 2019

“Himna kosovskih junaka” je opjevala čuvenu bitku na Kosovu, ali nije nastala 1389. godine, kako se vjeruje, nego – 600 godina kasnije i to za potrebe filma “Boj na Kosovu”. Muziku za ovu himnu je komponovao Dragan Mijačević Dadula iz Inđije, a autor teksta je po jednim izvorima akademik Ljubomir Simović, a po drugima književnik i političar Vuk Drašković.

Blic