Home Biznis Ovih 10 kompanija i javnih ustanova iz BiH zapošljavaju najveći broj radnika

Ovih 10 kompanija i javnih ustanova iz BiH zapošljavaju najveći broj radnika

0

U BiH zaposleno je oko 530 000 osoba, a prema podacima za 2018. godinu deset kompanija i javnih ustanova sa najvećim brojem radnika zapošljavaju njih ukupno 36 909.

Tako se navodi u podacima koje su prikupili Finansijsko informatička agencija FBiH (FIA) i Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge Banjaluka.

Od deset kompanija i ustanova koje ćemo spomenuti, samo dvije su privatne, dvije su zapravo klinički centri, a ostale su ili javna preduzeća ili proizvodne državne kompanije.

Ako je suditi prema navedenim izvorima, kompanija sa najvećim brojem radnika u BiH tokom 2018. godine je tuzlanski Bingo sa 6 845 građana koji platu primaju od ovog trgovačkog giganta.

Na drugom mjestu je entitetsko javno poduzeće “Šume Republike Srpske” sa 4 958 zaposlenih, a na trećoj poziciji je takođe jedno javno poduzeće – Elektroprivreda BiH, sa 4 462 registrovanih radnika tokom 2018. godine.

BH Telecom zauzima četvrto mjesto po broju zaposlenih, pa se ta cifra za ovo veliko javno poduzeće zaustavila na 3 303, dok je peto mjesto sa nešto manjim brojem – 3 283 – zauzeo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Još jedna državna firma nalazi se na šestom mjestu sa 3 139 zaposlenih, a riječ je o Željeznicama FBiH.

Tek druga privatna kompanija nalazi se na sedmom mjestu, riječ je o FIS-u iz Viteza u kojem je zaposleno 3 015 ljudi.

Još jedan klinički centar je na osmom mjestu. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci zapošljava 2 769 osoba. Deveta najmnogoljudnija kompanija je Rudnik mrkog uglja Banovići sa 2 673 zaposlenih, a na posljednjem mjestu je još jedno javno poduzeće – Željeznice Republike Srpske sa 2 462 zaposlene osobe.

Hercegovina.info