Pacolli nazvao Dačića zamjenikom balkanskog koljača Miloševića

Ex-President of Kosovo Behgjet Pacolli looks on during a press conference late on April 6, 2011 in Pristina. Kosovo governing coalition and the leading oposition party agreed today to propose a neutral candidate for the top post in order to resolve a political crisis threatening to force new elections. AFP PHOTO/ ARMEND NIMANI / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Upitao je “kako je moguće” da se Dačiću dozvoli da tu govori i optužio Srbiju da je “odgovorna za nekoliko ratova na Balkanu”.

“Godinama i decenijama pratimo globalnu debatu o demokratizaciji sistema UN-a. Međutim, kada gledam zamjenika balkanskog koljača Slobodana Miloševića, danas ministra vlade Srbije Ivicu Dačića, kako iscrpno govori bez da pritom pocrveni, pred uglednim diplomatama zemalja koje imaju predstavnike u Vijeću sigurnosti UN-a, pokrećem pitanje da li demokratizacija globalnih institucija uključuje davanje prostora ličnostima sa kriminalnim i šovinističkim backgroundom, kao što je Dačić”, naveo je Pacollii, a prenosi RTK.

Kako je moguće, pita se Pacolli, da “u diplomatskoj prostoriji predstavnik kriminalnog režima, zemlje odgovorne za nekoliko ratova na Balkanu, on govori pred predstavnicima zemalja koje omogućuju postojanje mira i stabilnosti i koje su sa pravom podržale našu nezavisnost”.

“Je li to demokratija ili defekt ovog univerzalnog sistema”, upitao je Pacolli, objavljeno je u press klipingu UNMIK-a, prenosi Al Jazeera.