Home Vijesti Pao dogovor: Dodik, Čović i Izetbegović usaglasili principe o formiranju vlasti u...

Pao dogovor: Dodik, Čović i Izetbegović usaglasili principe o formiranju vlasti u BiH

0

Lideri SNSD Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović sastali su se u zgradi Predsjedništva BiH, a izgleda da nema ništa od toga da će do kraja marta biti formirana vlast.

Dodik kazao je medijima da, uprkos ranijim očekivanjima da će vlast na nivou BiH biti formirana do kraja marta, do toga ipak neće doći.

– Mislio sam da ćemo sve to završiti do dolaska Johanesa Hana, ali se to neće desiti. Kada je Predsjedništvo BiH bilo u posjeti Briselu, jasno nam je naglašeno šta su prioriteti. Završili smo dvije stvari, a treća je formiranje vlasti, ali to se još neće desiti – kazao je Dodik.

Predsjednik SDA je nakon sastanka kazao da su usaglašeni principi koje je SDA predložila.

– Usaglašeni su principi djelovanja i time je napravljen dobar korak. Predstoji nam podjela resora i to će se dešavati na nivou delegacija stranaka, a ne lidera – kazao je Izetbegović.

Lider SDA upitan je da prokomentariše stav Milorada Dodika, koji je kazao da vlast na državnom nivou neće biti formirana do kraja mjeseca.

– Što se nas tiče, može i sutra. Ima stvari koje zavise i od Dodika. Kada su u pitanju partneri, za SDA su svi pozvani. Napravili smo jedan korak, dajte nam sedam dana za sljedeći – kazao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović poručio je da je usaglašena izjava lidera te da se čeka naredni korak.

– Čekaćemo novi termin za razgovore o podjeli resora. Izjavu smo usaglasili i sada treba napraviti novi korak. U izjavi piše da trebamo raditi u skladu sa ustavom i zakonima, ništa posebno. Nju čak nismo ni potpisali – objasnio je Čović.

Podsjećamo, tema razgovora bila je formiranje vlasti na nivou BiH, konkretno Savjeta ministara BiH.

(Avaz)