Home Banjaluka Parkiraju po trotoarima, ulici i ulazima u zgrade

Parkiraju po trotoarima, ulici i ulazima u zgrade

0

Vozači u Bulevaru Stepe Stepanovića u Banjaluci svoje automobile ostavljaju gdje stignu, što stanarima okolnih zgrada pravi probleme, jer nekad čak ne mogu ni da izađu s parkinga.

– Tako je to kad u zgradama postoji market, kafana, teretana, banka i još nekoliko prodavnica, a parkinga nema dovoljno ni za stanare – pričaju mještani koji svaki dan imaju glavobolje zbog gužve oko zgrade.

Ovaj dio Starčevice, relativno je nov, posljednjih pet godina izgradilo se mnogo zgrada, koje, po mišljenju stanara, nemaju dovoljno mjesta za parkiranje.

– Ovom malom ulicom pored zgrade jedva može da se prođe. Automobili su parkirani dužinom cijelog trotoara i jedne trake. Ko god dolazi u neku od prodavnica samo ostavi automobil na ulici, uključi sve četiri žmigavca i misli da je nevidljiv – kaže Dragan, koji je nekoliko puta ovaj haos prijavljivao i nadležnima u Gradskoj upravi.

Dodaje da je nekoliko puta kasnio i na posao, jer nije mogao da izađe sa parkinga zbog dostavnih vozila i ostalih koji su bukvalno blokirali prolaz.

– Samo na ovom dijelu nalazi se banka, terenata, frizerski salon, market, prodavnice i kafić. Zamislite koliko je to automobila dnevno – kaže ovaj Banjalučanin.

Stanari dodaju da često na ulici vide „Pauk-službu“, ali da je ovaj problem potrebno trajno riješiti.

– Nekoliko dana treba da stoji bar jedan policajac i da opominje vozače da trotoar ne može biti parking mjesto ili da ih kažnjva, jer ne znam kako drugačije da se spasemo od ove gužve. Svi smo oštetili automobile – žale se stanari.

Ista situacija je i nekoliko metara od ove ulice, tačnije u Ulici Slobodana Kusturića.

Nekoliko zgrada i na desetina lokala, stanarima prave velike probleme, jer se dnevno parkira mnogo više automobila nego što im mjesta dozvoljavaju.

– Krenem negdje i vidim da je neko parkirao automobil iza moga. Stojim kao budala po 15 minuta, zovem, tražim ko je i tako svaki drugi dan. Dosadilo mi je, pa sam krenula da zovem „Pauk-službu“, a nabavljali smo i betonske kugle i žardinjere, kako se ne bi parkirali bar na trotoar – kaže Maja Tešić, te dodaje da je i to bilo uzalud, jer su vozači pomjerili kuglu i nastavili da se parkiraju.

Veliki je problem, kažu Banjalučani, što se današnje zgrade sa poslovnim prostorima grade bez parkinga za mušterije, pa su automobili parkirani gdje god ima malo slobodnih mjesta.

– Ako pogledate pažljivo ove automobile na parkingu, vidjećete da je svaki drugi oštećen i to pokušavajući izaći iz gužve. Katastrofa je stanje ovdje pod Starčevicom, kao da je neko nabacao auta na sve strane. A biće još gore, jer se zgrade i dalje grade – kaže Maja.

Nakon obilaska stanara i razgovora sa njima, pitali smo i nadležne da li su upoznati sa ovim problemom i da li stanari mogu očekivati njihovu pomoć.

Tako su nam iz Gradske uprave potvrdili da su upoznati sa ovim mukama stanara, te da nadležne služba kontrolišu ovaj dio grada i da će sa kontrolama nastviti i dalje.

Stanari se nadaju da će njihove molbe i kritike biti usvojene, jer im gužve prave velike probleme i oštećenja na automobilima.

(Blic)