Home Banjaluka Petrićevac jedan od brže rastućih dijelova Banjaluke

Petrićevac jedan od brže rastućih dijelova Banjaluke

0

Gradnja vrtića i mjesne zajednice u okviru višenamjenskog objekta na Petrićevcu trebalo bi da počne uskoro nakon što je okončan tender za izbor izvođača radova.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Petrićevac Zoran Savanović istakao je nekoliko primarnih problema sa kojim se sučavaju mještani Petrićevca, kao i prijedloge za rješavanje istih.

– Kao i svaka MZ, i Petrićevac ima svoje probleme koji muče mještane našeg naselja. Mi sa našom radnom grupom želimo aktivno da učestvujemo i dajemo prijedloge kako bi uspješno otklonili te probleme. Primarni nedostaci na području naše MZ ogledaju se i zapostavljenoj komunaloj infrastrukturi, kao i u izgradnji i održavanju putne infrastrukture, naveo je Savanović.

Najmlađi predsjednik Savjeta mjesne zajednice u Banjaluci istakao je nekoliko prijedloga u cilju lagodnijeg života mještana, te se nada da će nadležni uskoro krenuti u realizaciju istih.

– U razgovoru sa mještanima često nailazimo na problem u nedostatku komunalne opreme, odnosno kontejnera, i to u nekoliko ulica (Ulica Jovice Savinovića, Njegoševa i Kralja Aleksandra I Karađorđevića). Također, određen broj domaćinstava muku muči sa kanalizacijom i javnom rasvjetom. Pojedina autobusta stajališta neohodno je rekonstruisati, te na ista postaviti klupe, kazao je Savanović.

Naglasio je da će jedan od najznačajnijih prioriteta sigurno biti nastavak izgradnje ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića, odnosno puta prema naselju Motike.

– Insistiraćemo i da se ispuni obećano, a to je da se Banijska i Ljevčanska ulica saniraju, pošto su uništene zbog aktuelnih radova u ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića – ističe Savanović.

DAN PETRIĆEVCA

Po popisu 1961. godine Petrićevac je bio posebno naseljeno mjesto, a poslije je, zajedno sa još nekim mjestima, pripojen naseljenom mjestu Banjoj Luci. Prošle godine obilježio je 40 godina mjesne zajednice, odnosno odvajanja od MZ Rosulje 1978.godine.

Na svečanosti povodom Dana Petrićevca tradicionalno se dodjeljuje “Nagrada sestara Gajić” za humanitarni rad, plaketa za najboljeg sportistu, nagrade za učenički literarni rad na temu “Moje naselje”, te upriličen prigodan kulturni program.

– Još ove godine Dan Petrićevca biće obilježen početkom novembra. U razgovoru sa našim mještanima i parohom došli smo do zaključka da bi Dan našeg naselja idealno bilo povezati sa krsnom slavom naselja, Petrovdanom. – kazao je Savanović.

UDRUŽENJE GRAĐANA “PETRIĆEVAC”

Petrićevac je jedno od rijetkih banjalučkih naselja koje posjeduje i istoimeno udruđenje građana. Udruženje građana „Petrićevac“ bavi se uređenjem naselja, jačanjem lokalne pripadnosti kao i humanitarnim radom.

Prema riječima predsjednika udruženja Pavla Kneževića, cilj UG „Petrićevac“ je da kroz zajedničko djelovanje mještana bude svijest za naselje, aktivizam, humanitarni rad i tako pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Želimo da kao mladi ljudi budemo pozitivan primjer u društvu. Cilj nam je da povežemo što veći broj mještana kroz kulturne događaje kao i sportske turnire, te da zajedno učinimo naše naselje i naš grad boljim mjestom za život, ističe Knežević.

Banjaluka24h.com