Home Vijesti Pobjeda sindikata: Slijedi povećanje plata u „Šumama RS“

Pobjeda sindikata: Slijedi povećanje plata u „Šumama RS“

0

Sindikat radnika „Šuma Republike Srpske“ ispregovarao je sa Upravom preduzeća novi kolektivni ugovor koji će zvanično  biti potpisan iduće sedmice. Radnicima će ukupna primanja biti povećana, a pravna sigurnost poboljšana, saznaje portal CAPITAL.

Predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije “Šuma RS” Dušan Marković potvrdio je da su pregovori sa Upravom završeni uspješno i da je dogovoren pojedinačni kolektivni ugovor između dva sindikata i poslodavca – „Šuma RS“.

„Cijena rada je 130 KM i ona je ugrađena u kolektivni ugovor, kao i to da ćemo na kraju godine cijenu rada dogovarati za iduću godinu. Ako poslodavac ne bude poštovao cijenu rada svaki radnik sa listom od plate, kao dokazom i izvršnom ispravom, može otići u sud i tražiti da mu se nadoknadi razlika u plaćanju. Kada je u pitanju topli obrok, koji je jedna od najvažnijih stavki, on je do sada bio 180 KM, a po novom ugovoru biće 205 KM. Ovo je veoma značajno jer je Pravilnikom o radu, koji smo osporavali, bilo predviđeno da topli obrok bude 150 KM“, istakao je Marković za CAPITAL.

Kolektivnim ugovorom uređen je i minuli rad, a davanja po raznim osnovama su povoljnija nego do sada (davanja po osnovu ženidbe, udaje, smrtnog slučaja…)

„Cijena prevoza je u punom iznosu, kolika je cijena karte toliko se mora isplatiti, ali je ograničena na maksimalno 250 maraka. Regres za ovu godinu je dogovoren, a ima naznaka da bi mogli da dogovorimo da on bude nešto malo veći za iduću godinu“, kazao je Marković.

Definisana je i isplata jubilarnih nagrada za 20 ili 30 godina provedenih u preduzeću, te će sada svako gazdinstvo prilikom izrade finansijskog plana morati da planira isplatu tih nagrada.

„Kada je u pitanju zimnica, sva gazdinstva koja budu pozitivno poslovala trebaće to da isplaćuju, ali će Uprava voditi računa da ne bude kao do sada da jedni isplate, a drugi ne. I ovo pitanje će biti uređenije kolektivnim ugovorom“, istakao je Marković.

Pored toga, kolektivnim ugovorom je definisano da ako preduzeće loše posluje, i ako se smanji plata radnicima, mora da se smanji i poslodavcu.

„Neće biti kao do sada da poslodavac, odnosno direktor u gazdinstvu, ima ugovorenu platu, poslovao pozitivno ili negativno. Ako se preduzeće dovede u situaciju da loše posluje, pa se mora smanjiti plata, onda se smanjuje procentualno i direktoru. Definisano je i da se ne može smanjiti više od 20 odsto, a do sada je to moglo biti koliko hoćete“, naglasio je Marković.

Dodao je da će, u svakom slučaju, radnik u „Šumama“ ubuduće imati bolju sigurnost nego do sada i garanciju da može da zaštiti svoja prava.

„Uz povećanje plate od 30 KM, koje je ranije usvojila Vlada i Narodna skupština, a poslije potpisa kolektivnog ugovora, ukupno povećanje plata u preduzeću „Šume Republike Srpske“ biće 50 KM. To će dobiti svaki radnik bez obzira o kojoj stručnoj spremi se radi“, naglasio je Marković.

On je rekao da je od strane Uprave bilo razumijevanja i da je bila korektna u pregovorima.

„Ne mogu kukati na poslodavca. Poslije dužeg perioda smo uspijeli i to što smo tražili smo manje – više i dobili. Važno je da izbacimo Pravilnik o radu koji je bio nepovoljan za radnike“, zaključio je Marković.

(Capital)