Home Vijesti Počinje velika obnova Banskog dvora

Počinje velika obnova Banskog dvora

0

Grad Banjaluka raspisao je tender za sanaciju i restauraciju fasade i dekorativnog osvjetljenja na objektu Banskog dvora, u okviru projekta rekonstrukcije ovog hrama kulture.

Ovo je najobimnija obnova najreprezentavnije kulturne institucije u posljednjih nekoliko decenija, a po okončanju radova, Banski dvor će zasijati u potpuno novom sjaju.

Izabrani izvođač biće u obavezi da za 150 dana obavi sve potrebne poslove na obnovi.

Prema dopunjenom projektu sanacije i restauracije fasade Banskog dvora, koji je uradio Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, predviđena je restauracija fasade i skulptura, zamjena svih prozora kao i obnova ulaznih vrata.

Takođe, planirani su konzervatorsko-restauratorski radovi, popravka stepeništa, radovi na balkonima, demontaža statua do prostora gdje će se raditi njihova konzervacija, te sanacija dekorativnog osvjetljenja.

Obnova fasade i osvjetljenja je druga faza rekonstrukcije Banskog dvora za koju je, uz pomoć Vlade RS, obezbijeđeno ukupno 2,5 miliona KM.

Prva faza, koja podrazumijeva obnovu krova Banskog dvora, je u toku od proljetos. Vrijednost tih radova iznosi oko 514.000 KM.

(Blic)