Home BiH Podignuta optužnica protiv Dragana Mektića

Podignuta optužnica protiv Dragana Mektića

0

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je danas optužnicu protiv Dragana Mektića, sada već bivšeg ministra bezbjednosti BiH.

Zajedno s Mektićem, optužen je i Igor Golijanin, njegov, takođe, sada već bivši šef Kabineta ministra u Ministarstvu bezbjednosti BiH, ali i pomoćnik ministra bezbjednosti Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Nakon istrage koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu bezbjednosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela, i to:

Optuženi Dragan Mektić i Samir Agić produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. KZBiH, optuženi Igor Golijanin produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2. KZ BiH i optuženi Edin Garaplija produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz članka 220. stavak 3. a u vezi sa člankom 31 KZBiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlaštenja počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentovana su različite zloupotrebe položaja ili ovlaštenja najviših državnih zvaničnika i službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od strane delegacije Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 evra.

Optuženi se terete za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta- odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

(Avaz)