Home Banjaluka Podsticaje od Grada dobila 402 banjalučka poljoprivrednika

Podsticaje od Grada dobila 402 banjalučka poljoprivrednika

0

Tokom ove godine, 888.133 KM izdvojene su iz gradskog budžeta za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i premije za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, podsticaje su dobila 402 poljoprivrednika, koja su učestvovala na javnom pozivu.

Među ovogodišnjim korisnicima poljoprivrednih podsticaja najviše je onih iz oblasti biljne i animalne proizvodnje – 186, zatim korisnika premija za steone junice – 52 i pčelinja društva – 124 kandidata. Odobreno je i 40 prijava za sufinansiranje sjemenskog materijala.

Na javni poziv za dodjelu sredstava, koji je okončan krajem maja, prijavilo seukupno 483 kandidata, 21  je odbijen zbog neispunjavanja uslova predviđenih pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje, dok je njih 60 odustalo.

Kako su naveli iz Centra, osnovni ciljevi dodijeljivanja podsticajnih sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranje tržišno orijentisanih proizvođača, jačanje njihove konkurentnosti i smanjenje stope nezaposlenosti.

U prošloj godini, Grad je dodijelio podsticaje za 345 poljoprivrednika.