Home Banjaluka Pojedini završili u hitnoj: Većina trotoara u Banjaluci okovana zaleđenim snijegom

Pojedini završili u hitnoj: Većina trotoara u Banjaluci okovana zaleđenim snijegom

0

Brojni trotoari i pješačke staze u Banjaluci su pune ugaženog snijega koji je zbog niskih temperatura zaledio zbog čega je hodanje preko njih ruski rulet koji se za pojedine sugrađane završio sa slomljenom rukom.

Da situacija nije bezazlena potvrdili su u Službi hitne pomoći u kojoj su rekli da je od prošlog petka, pa do juče ujutru pomoć ljekara zatražilo 37 pacijenata.

– Svi oni su imali povrede koje su zadobili padovima, ne samo na ulicama i trotoarima, nego i na drugim mjestima – rekla je načelnica službe Nada Banjac.

Objasnila je da je većina pacijenata upućena na Univerzitetski klinički centar RS na dodatne dijagnostičke preglede i definitivno zbrinjavanje povreda.

– Bilo je lomova, najčešće gornjih ekstremiteta, a tačan broj ne možemo konstatovati bez dodatnih dijagnostičkih pretraga – rekla je Banjac.

Iako je snijeg prestao padati prije nekoliko dana za sada se grad može pohvaliti da su jedino saobraćajnice očišćene dok je ostatak čak i u širem centru grada izgleda ostavljen da sačeka bolje vremenske prilike, odnosno da se otopi snijeg kada poraste temperatura vazduha.

Primjera u gradu je puno, Bosiljka P. je rekla da trotoari od zgrade Zavoda za zapošljavanje prema velikom parkingu na staroj stanici je okovan snijegom i ledom.

– Morala sam hodati cestom jer nisam htjela da rizikujem da padnem i povredim se. Ni to nije bilo lako izvesti jer je u pitanju jednosmjerna ulica u kojoj se na jednoj strani mogu parkirati vozila tako da je i to bila borba za prostor jer ni oni nisu mogli kako treba da se parkiraju jer ni prostor za njih nije bio očišćen – kazala je ona.

Tehnički direktor Čistoće Milan Plavšić, preduzeća koje je u sklopu zimske službe zaduženo za centar grada je rekao je njihov zadatak da obezbjede prohodnost ulica i trotoara u djelovima Banjaluke za koji su zaduženi a ne da oni budu čisti.

– Sve je prohodno, a šta ja mogu što je zaledilo – kazao je Plavšić.

Parkinzi

Pored trotoara drugi veliki problem su parkinzi bilo da se radi o javnim ili oni koji pripadaju raznim ustanovama te privatnim firmama nije čista.

– Ulica koja ide prema školi “Branko Ćopić” u Boriku nije očiščena, a ni parking prostor ispred škole. Problem je što auto zanosi kada vozim preko tog leda pa bi mogla udariti u drugo auto kada se mimoilazimo ili ne daj Bože dijete koje tuda prolazi kad ide u školu – kazala je Tanja V.