Home Vijesti Policija: Intervencija u porti hrama u skladu sa zakonom

Policija: Intervencija u porti hrama u skladu sa zakonom

0

Policijska uprava Banjaluka konačno je odgovorila na pitanja u vezi sa intervencijom policije u porti hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci 2. januara ove godine. Policija je tada tjerala gradjane koji su se okupili u porti hrama Hrista Spasitelja. Na pitanje okupljenih građana koji su se okupili oko grupe “Pravda za Davida” i koji su palili svijeće za pokojnog Davida Dragičevića zbog čega ih policajci tjeraju iz crkvenog dvorišta tada nije bilo odgovora. Policija nakon tog dana više nije intervenisala u dvorištu crkve i građani se u porti hrama okupljaju nesmetano svako veče u 18 časova. Okupljanje građana je premješteno u portu hrama Hrista Spasitelja jer su bez obrazloženja zabranjena okupljanja na Trgu Krajine.

Odgovor Policijske uprave Banjaluka prenosimo u cijelosti.

“Povodom dopisa koji ste, 02. i 10.01.2019. godine, dostavili na internet adresu Policijske uprave Banja Luka, obavještavamo Vas da su policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 02.01.2019. godine, primjenili ovlašćenje propisano članom 30. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 57/16 i 110/16) pri čemu nisi spriječili prisutne građane da zapale svijeće.
U slučajevima kada se javna okupljanja organizuju protivno odredbama Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske (Službeni Glasnik RS“ broj 118/08), policija postupa u skladu sa odredbama člana 21. i člana 22. pomenutog Zakona.”– piše u odgovoru Policijske uprave Banjaluka.

gerila.info