Home Vijesti Policija legitimiše novinare koji imaju istaknute akreditacije

Policija legitimiše novinare koji imaju istaknute akreditacije

0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijske uprave Banjaluka u posljednjih mjesec dana počeli su sa učestalim legitimisanjem novinara koji obavljaju svoje zadatke. Primjetno je da se vrši isključivo legitimisanje novinara koji prate okupljanja-šetnje-proteste grupe Pravda za Davida.

Policija, inače, gotovo svakodnevno legitimiše ljude koji dolaze da pruže podršku roditeljima pokojnog Davida Dragičevića, uglavnom bez posebnog pojašnjenja razloga legitimisanja.

Policija je u posljednjih nekoliko dana dva puta legitimisala novinarku portala e-trafika Vanju Stokić kao i novinara Avaza Gorana Dakića. Oboje su pratili šetnju građana u centru Banjaluke.

“Akreditaciju uvijek nosim sa sobom, a od 25. decembra je držim unutar maske za telefon, tako da je ljudi vide čim podignem telefon da nešto snimam ili fotografišem. Namjerno sam to uradila upravo da izbjegnem objašnjavanja ko sam i šta sam, kako me to ne bi ometalo u radu. Prvi put su mi tražili akreditaciju 21. januara, kada sam snimala privođenja i rastjerivanja građana na trgu. Tada mi je u roku od 20 minuta pojedinačno prišlo desetak policajaca i pitalo jesam li novinarka, ali su se svi povukli kad sam im pokazala da je akreditacija jasno istaknuta. Drugog februara sam takođe pratila šetnju građana i sve to snimala, a policajci su pokušavali da me otjeraju jer sam snimala legitimisanja građana. Nisu marili za to što sam novinarka, iako im nije smetalo kad su tu bile tv kamere, ali im je smetalo kad je ostao samo moj telefon. Kad nisu uspjeli da me otjeraju, tražili su ličnu kartu. Sinoć se desilo to isto, dok je grupa novinara i tv kamera bila tu, policija nije prilazila, ali kada sam ostala samo ja sa svojim telefonom, odmah su prišli da me legitimišu. Kad sam tražila objašnjenje rečeno mi je da je to redovna kontrola, da su primijetili da stalno nešto snimam, a ne znaju ko sam ja. Nakon mene su legitimisali i kolegu Dakića iz Dnevnog avaza. Policajci su bili sasvim pristojni i nemam zamjerku na njihovo ophođenje prema meni, samo smatram da je taj čin bio suvišan. Djeluje mi kao da pokušavaju da zastraše građane da javno djeluju, ali i novinare da o tome izvještavaju. Inače, sinoć sam pred kraj šetnje prolazila pored policajca koji je telefonirao i čula sam da nekome govori “znači, redovna kontrola”. Izgleda sam zakačila trenutak kada je dobio naređenja da legitimišu ljude.”– rekla je za Gerila info novinarka Vanja Stokić.

Novinar Goran Dakić smatra da je legitimisanje novinara koji jasno i vidljivo obavljaju svoj zadatak loša poruka i pokušaj zatrašivanja medija.

“Legitimisanje novinara na zadatku po izgovorom redovne kontrole je neosnovano maltretiranje koje ničemu ne služi. I sinoć sam, kao i nebrojeno puta do sada, poput ostalih kolega, pratio protestnu šetnju kroz centar Banje Luke. Cijelo vrijeme sam imao istaknutu novinarsku akreditaciju, kako je od novinara, uostalom, i traženo, naročito u danima decembarskih tortura na Trgu Krajine. Ipak, to nije bilo dovoljno. Policija je prvo legitimisala kolegicu Vanju Stokić sa e-trafike, a potom i mene koji sam to slikao i snimao. Ponavljam da sam nosio akreditaciju, da su me sigurno vidjeli tokom polučasovne šetnje i da je izgovor redovne kontrole najobičniji bezobrazluk i onemogućavanje novinara da radi svoj posao. Kako može da dođe do redovne kontrole na kraju protestne šetnje i kako baš da policija u po redovne kontrole legitimiše novinare? Zabranjeno je okupljati se i šetati ulicama Banje Luke. Uskoro će biti zabranjeno i izvještavati o tome.”– kaže Goran Dakić.

Iz Policijske uprave Banjaluka su u nekoliko navrata na naša pitanja odgovorili da njihovi službenici kada je legitimisanje i privodjenje gradjana postupaju u skladu sa zakonom ali nisu konkretno i detaljno odgovorili koji su razlozi ni legitimisanja građana ni privodjenja.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić upozorava da MUP RS mora obezbijediti novinarima da u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske rade svoj posao. Učestalo legitimisanje istih novinara koji iz dana u dan prate aktivnosti i dešavanja u gradu, pa tako i PZD, daje za pravo svima koji misle da je to dodatni pritisak na medije da manje posvećuju pažnju dogadjajima za koje su gradjanin zainteresovani smatra prvi čovjek banjalučkog Kluba novinara.

“MUP treba edukovati svoje pripadnike sa OSCE pravilima za ponašanje polcije u kontaku sa novinarima, kao i svim drugim medjunarodnim standardima zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara u kriznim situacijama. Kolege pozivamo da vidno istaknu svoje novinarske legitimacije kada izvještavaju u ovim i sličnim slučajevima kako policija ne bi imala izgovor za učestalo legimitisanje. Prema Pravilima OSCE za policiju u ophodjenju sa medijima izričito se naglašava da se „policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“, kao i to da „novinari imaju pravo  fotografisati, snimati, praviti bilješke, posmatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.”- kaže za Gerilu Siniša Vukelić.
Učestale kontrole identiteta, kako građana tako i novinara koji prate okupljanja grupe Pravda za Davida, počele su nakon rastjerivanja građana sa trga Krajine krajem prošle godine.
Gerila