Home BiH Policija Srpske od danas raspolaže sa dva vozila “despot” (FOTO)

Policija Srpske od danas raspolaže sa dva vozila “despot” (FOTO)

U Centru za obuku u Zalužanima, kod Banjaluke, danas su Ministarstvu unutrašnjih poslova MUP Republike Srpske isporučena dva oklopna mulitfunkcionalna vozila “despot” proizvedena u “Tehničkom remontu Bratunac”.

Primopredaja je izvršena između ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača i direktora i većinskog vlasnika kompanije “Tehnički remont Bratunac” Slavenka Ristića.

Nakon primopredaje dva “despota” koje će koristiti policija Srpske, Lukač je rekao novinarima da je danas potpisan ugovor za još osam ovakvih vozila koja će biti isporučena u narednom periodu.

On je napomenuo da je Vlada Srpske uložila milion KM za razvoj ovog oklopnog vozila u skladu sa ugovorom koji je ranije potpisao MUP Republike Srpske i “Tehnički remont Bratunac”.

Lukač je izrazio očekivanje da će do kraja godine jedan broj vozila biti u funkciji u Specijalnoj anititerorističkoj jedinici MUP Srpske.

– Na ovaj način, MUP dobija novi potencijal, novu snagu i spreman je da ovim vozilima interveniše u svim situacijama u skladu sa zakonom po pitanju borbe protiv terorizma, organizovanih kriminalnih grupa, ali i kao pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda – poplava, požara ili drugih potreba, te medicinske evakuacije – naveo je Lukač.

Ministar je naglasio da će MUP Srpske, uz pomoć Vlade i kompletnog rukovodstva Republike, nastaviti sa opremanjem policije Srpske s ciljem borbe protiv organizovanog kriminala, bezbjednosti građana i njihove imovine, te pomoći građanima.

Na pitanje novinara da li se nabavka ova dva vozila može smatrati naoružavanjem Srpske, Lukač je rekao da su vozila nabavljena s ciljem zaštite pripadnika policije i da nemaju nikakve veze sa bilo kakvim borbenim ili ratnim dejstvima.

Ristić je rekao novinarima da isporučivanje ova dva vozila MUP-u Srpske predstavlja veliki dan za kompaniju “Tehnički remont Bratunac”, koja će i dalje nastojati da usavršava ova vozila.

– Ovo je vjetar u leđa našoj kompaniji i dokaz da MUP Srpske prepoznaje kvalitet i našu želju da zajedno sa svima radimo i da napredujemo i da uskoro izađemo sa novim i boljim proizvodima – dodao je Ristić.

Prema njegovim riječima, postoje ponude za kupovinu ovih vozila iz Namibije, Tanzanije, Gane, Izraela i Rusije.

On je podsjetio da je vozilo “despot” bilo predstavljeno u junu na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner” u Beogradu.

“Despot” sa svojim pogonom na sva četiri točka pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih za djelovanje policije i oružanih snaga.

Srna