Home Vijesti Policija u Domu zdravlja Prijedor: Provjeravaju kako je propalo 1.300 doza vakcina

Policija u Domu zdravlja Prijedor: Provjeravaju kako je propalo 1.300 doza vakcina

0

Inspektori Krim policije Policijske uprave Prijedor trenutno su u Domu zdravlja gdje provjeravaju okolnosti u vezi nestručnog skladištenja 1300 vakcina Sputnik V.

Zbog svega je menadžment koji odgovara na policijska pitanja odgodio obraćanje medijima. Informacije će kažu dostaviti naknadno i pismeno.

– Policijski službenici rade po nalogu Okružnog javnog tužilaštva – kratko je za N1 rekla Zvjezdana Alendarević, Portparol PU Prijedor.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je i naložio ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću da se pod hitno ispita zbog čega je i na koji način došlo do propadanja i uništavanja 1.300 doza vakcine Sputnik V komponete 2, u Domu zdravlja u Prijedoru.

Iz Vlade RS saopšteno je da je Višković zatražio da gradonačelnik Prijedora Pavlović preduzme sve neophodne radnje kako bi se sankcionisali odgovorni za štetu koja je prouzrokovana uništavanjem 1.300 doza vakcine protiv koronavirusa, s obzirom na to da je Dom zdravlja u nadležnosti grada.

Iz Tužilaštva kažu da će provjeriti odgovornost i moguće propuste te u skladu sa tim preduzeti i odgovarajuće korake u skladu sa zakonom.

Inače, kako N1 saznaje Dom zdravlja ima agregat koji može da podrži HES službu, Hitnu i laboratoriju. Takođe postoje alarmni sistemi koji se povezuju na mobilne telefone i javljaju promjene temperature. Za zaštitu hladnog lanca uobičajenih vakcina za dječiju vakcinaciju koristili su se i UPS uređaji.

U ovom slučaju, dodatne zaštite nije bilo. Zbog svega strahuje oko 140 Prijedorčana koji su jutro nakon incidenta sa hladnim lancem revakcinisani.

Strahuje i preko 1.500 njih kojima je vrijeme za drugu dozu Sputnika kojeg nema.