Home Vijesti POMOĆ NAKON KATASTROFE Prodavači na pijaci u Tuzli dobiće NOVE ŠTANDOVE poslije...

POMOĆ NAKON KATASTROFE Prodavači na pijaci u Tuzli dobiće NOVE ŠTANDOVE poslije požara koji je sve uništio

0

Prodavači koji su jutros ostali bez svojih prodajnih mjesta nakon požara na Gradskoj pijaci u Tuzli uskoro će dobiti nove štandove, a besplatno će ih koristiti četiri mjeseca, rečeno je na vanrednoj sjednici kolegija gradonačelnika Tuzle koji je održan nakon nesreće.

Tokom današnjeg kolegija gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da je nastala velika šteta, a njen iznos će naknadno biti decidno utvrđen.

– Očekujemo da nadležni organi što prije utvrde uzroke požara, a nakon što nam oni dopuste da se uđe u prostor pijaca, zadužena su sva javna preduzeća koja će učestvovati u raščišćavanju. Pored predviđenih sredstava budžetom za tekući rad Javnog preduzeća Tržnice-pijace, unutrašnjom preraspodjelom budžeta obezbijedićemo još 55.000 KM kako bi one mogle nastaviti s radom – rekao je Imamović.

Kada je riječ o korisnicima, odnosno osobama koje iznajmljuju štandove na tuzlanskoj pijaci, njima će biti obezbijeđeno skoro 50.000 KM interventne pomoći.

– Svakom korisniku će pripasti skoro 1.000 KM plus još po 1.000 KM kroz četiri mjeseca besplatnog korištenja prodajnih mjesta u neoštećenim dijelovima Velike pijace, kao i na takozvanoj Maloj pijaci. Nakon što dobijemo konačan izvještaj o nastaloj šteti razmotrićemo i druge dodatne mjere pomoći – naglasio je Imamović.

Uništeno više od 100 štandova

Tuzlanska pijaca ima okvirno 300 korisnika koji svakodnevno dolaze na posao, a u požaru je u potpunosti izgorjelo više od 100 štandova. Njih je iznajmljivalo više od 60 osoba koje su danas ostale bez svoje robe, ali i radnih mjesta.

– Ovaj dan je užasan za naše javno preduzeće, sve zaposlenike, korisnike, ali i grad u cijelosti. Ogromna tragedija nas je zadesila, ali na svu sreću bez ljudskih žrtava. Sve se odvijalo munjevitom brzinom, a svi smo pokušali djelovati kako bi šteta bila što manja. Vatra je gutala sve pred sobom, a o uzrocima požara u ovom trenutku se ne može govoriti – rekla je direktorica Javnog preduzeća Tržnice-pijace Selma Isaković-Ćorić.

Među povrijeđenima i policajci

Prema zvaničnim informacijama, u današnjem požaru koji je izbio na Gradskoj pijaci u Tuzli povrijeđena je 21 osoba, a među njima su i tri policajca, koji su se nalazili na mjestu događaja.

– Uglavnom je riječ o povredama, odnosno oštećenjima koja su nastala inhalacijom otrovnih toplih para (dima, op.a.), bila je jedna opekotina ruke koja je zbrinuta te jedna povreda nastala usljed pada. Prema trenutnim informacijama, tri osobe su i dalje na promatranju u Dnevnoj bolnici Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli – rekla je načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli Lejla Kulugija-Memišević.

U današnjem gašenju požara učestvovalo je skoro 40 vatrogasaca uz osam vatrogasnig vozila, a pomoć su im pružili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK koji su učestvovali i na osiguranju terena.

S obzirom na to da još uvijek u cjelini vatra nije ugašena, uviđaj će istražni timovi MUP-a TK i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli početi sutra ujutro.

Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, požar je danas oko 11.20 sati izbio na Gradskoj pijaci i Tuzli, a gusti crni dim proširio se po cijelom gradu.

Tokom požara došlo je i do eksplozije nekoliko plinskih boca, a šta je prouzrokovalo izbijanje vatre decidno će pokazati istraga.

Klix