Home Svijet Ponzijeva šema: Trojac na prevaru izvukao stotine miliona dolara

Ponzijeva šema: Trojac na prevaru izvukao stotine miliona dolara

0

Trojica muškaraca u američkoj državi Merilend malo su se previše uživjeli u ulogu “vukova s Wall Streeta”. Naime, trojac je na prevaru izvukao 364 miliona dolara od raznih ulagača.

Novac su trošili na raskošan život, koristili ga za kupovanje bijesnih automobila, aviona i ekstravagantnog nakita, piše “Business Insider”.

Državni istražioci su za pronjeveru velike količine novca optužili Kevina Merila (53), Jayja Ledforda (54) i Camerona Jezierkskija (28). Ova trojica su osmislili “Ponzijevu šemu” u kojoj su mamili ljude da im daju novac za kupovinu dugova, poput onih bankama, studentskih ili za nekretnine, a obećali su kako će u njihovo ime uzimati kamate ili preprodati dugove trećoj strani za još veći novac, stoji u optužnici. Naravno, oni su novcem novih ulagača samo pokrivali dio starih obaveza, a veliki dio zadržali za sebe. I to je neko vreme funkcionisalo sve dok cijela stvar nije pukla poput balona, a većina ulagača ostala bez investiranog novca.

Kako stoji u optužnici, među prevarenima su doktori, profesionalni sportisti, bankari, finansijski savjetnici, advokati, knjigovođe… Trojac je optužen da je 72 miliona dolara od investitora iskoristio za lično bogaćenje, uređivanje svojih luksuznih domova u Merilendu, Teksasu, Nevadi i na Floridi, kupovinu luksuznih automobila, nakita, brodova, privatnih aviona, kockanje i, uopšteno, plaćanje ekstravagantnog stila života.

Jedan od njih, Jay Ledford, je ukrao najmanje 40 miliona dolara. Od toga je polovinu čuvao na privatnim računima, a počastio se Ferarijem od 368 000 dolara, dijamantskim prstenom od sedam karata za 330 000 dolara i dijamantskom narukvicom za 168 000 dolara. Čak 13 miliona dolara je prokockao.

Kevin Meril je najviše potrošio na automobile, kupio ih je najmanje 25. Među njima su Bugatti Veyron, Pagani Huayra Diablo, Ferrari F12 Berlinetta, Rolls Royce Dawn…

Optuženi su za urotu, lančanu prevaru, krađu identiteta i pranje novca, a istražioci su iskoristili priliku da upozore sve na ovakav tip prevare na koji i dalje nasjeda nevjerojatno veliki broj ljudi.

– Ulaganja niskog rizika s velikim povraćajem novca gdje nikako ne možete izgubiti uvijek su označena crvenom zastavom. Nema zarade bez rada, što prije toga postanete svjesni, to bolje – rekla je Kelly Gibson, regionalna direktorka državne komisije za sigurnost.

(Srpska Cafe)