Home Banjaluka Popravljaju liftove u starim zgradama u Boriku i Bulevaru

Popravljaju liftove u starim zgradama u Boriku i Bulevaru

0

Pomoć u sanaciji liftova ove godine dobiće tri zajednice etažnih vlasnika, a izabrani su ZEV-ovi u Beogradskoj 15 i Bulevaru cara Dušana 13 i 15.

Kako su precizirali iz Gradske uprave, pokrenuta je i javna nabavka za izbor izvođača radova na ovom zajedničkom projektu sa stanarima, procijenjene vrijednosti oko 80.000 KM.

– Od ukupne vrijednosti projekta, Grad će izdvojiti nešto više od 50.000 KM, dok će preostali iznos od 30 do 40 odsto dati zajednice etažnih vlasnika koje su izabrane putem javnog poziva – rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Za sanaciju lifta na stambenom objektu u Beogradskoj ulici procijenjena vrijednost radova iznosi 22.323 KM bez PDV-a, a na Bulevaru cara Dušana 13 i 15 po 23.323 KM bez PDV-a.

Na javni poziv je stiglo ukupno šest prijava za ovu vrstu subvencije. Liftovi u mnogim starim zgradama nemaju sigurnosna vrata, tako vožnja na više spratove predstavlja pravu opasnost, a roditelji najviše brinu da djeca iz znatiželje ne povrijede ruke.

Gradska uprava je, po prošlogodišnjem pozivu, sanirala liftove u stambenim zgradama u ulicama Majke Knežopoljke 5, Bulevaru Živojina Mišića  47 i u Beogradskoj ulicij 1, koji je prilagođen licima sa invaliditetom. Ukupna vrijednost ovog posla iznosila je 56.224 KM.

U okviru ovog projekta, namjera Grada je da se pomogne građanima u finansiranju investicionog održavanja zgrada, čime se sprečava ili otklanja opasnost po život i zdravlje ljudi i obezbjeđuje sigurnost korisnika zgrade i okoline, te obezbjeđuje funkcionalnost i bezbjednost liftova.

(Blic)