Home Crna hronika Porodice sedam godina čekaju odgovor zbog čega je stradalo pet članova Padobranskog...

Porodice sedam godina čekaju odgovor zbog čega je stradalo pet članova Padobranskog kluba “Banjaluka”

0

Na današnji dan prije sedam godina u tragediji koja se dogodila Zalužanima kod Banjaluke poginula su petorica članova Padobranskog kluba “Banjaluka”. Poslije višegodišnje istrage, i dalje nema odgovora na pitanje ko je kriv za pad aviona.

Iako su u Tužilaštvu BiH prije četiri godine tvrdili da je istraga pri kraju, još nema konkretnih informacija ni o toku istrage, niti o onima koji su odgovorni za smrt pet mladića.

Pet mladih života ugašeno je tog kobnog 20. maja 2012. godine, kada se sportski avion “Cesna”, neposredno nakon polijetanja, iznenada zapalio i pao. U padu aviona poginuli su pilot Alen Crnalić i mladi padobranci Nemanja Goronja, Stefan Karanović, Nikola Stević i Srđan Kosić. Porodice poginulih mladića i ove godine su zapalili svijeće i položili cvijeće na mjestu gdje je avion pao. Bol oca pokojnog Nikole Stevića, Živka, ni sedam godina nakon nesreće ne jenjava. Zvaničan dokument o istrazi, niti poziv iz Tužilaštva, svih ovih godina nije dobio.

– Za sedam godina oni nisu ništa uradili, što znači da kriju, neka kažu šta kriju da se ne nadamo ničemu. Mi nijednog podatka nemamo o tome šta se tada zvanično desilo. Boli sve više i više, ta nepravda nas ubija. Teško je bilo šta reći na takvo ponašanje tužilaštva i vlasti – kaže otac stradalog mladića Živko Stević.

Uzroci pada letjelice još nisu poznati. Istražioci daju šture ili nikakve informacije. I otac Alena Crnalića, Zlatan, ogorčen je na ponašanje institucija. Kaže da je neshvatljivo da nakon toliko godina, kad god se obrate Tužilaštvu, dobiju isti odgovor – da je istraga u toku.

– Svako nosi taj svoj bol onako kako zna, umije i može. Činjenica je da institucije ne rade svoj posao, da institucija kojoj je to prebačeno, ili opstruiše namjerno ili ne želi da se taj slučaj riješi – kaže Zlatan Crnalić.

Na mjestu stradanja roditelji i Padobranski klub “Banjaluka”, bez ičije pomoći, napravili su spomen-ploču za pet nastradalih mladića. Članovi padobranskog kluba kažu da ni njih, kao ni roditelje, niko iz Tužilaštva nije zvao. Očekuju da odgovore na pitanja šta se dogodilo tog kobnog dana moraju dati oni koji su za to stručni i ovlašćeni.

– Nedostatak tih odgovora nas drži na lošem mjestu i bojim se da, kako vrijeme prolazi, sve je teže. Neki dokazi blijede, neka sjećanja blijede, neki doživljaji dobiju drugačiji oblik i kontekst i mislim da je već isteklo vrijeme – kaže Rade Čajić iz vazduhoplovnog kluba “Skajdajv”.

(BN)