Home Banjaluka Postavljeni šipovi za novi Zeleni most

Postavljeni šipovi za novi Zeleni most

0

Novi Zeleni most polako već dobija obrise, nakon što su u rijeku Vrbas postavljeni šipovi dubine oko 15 metara koji će služiti kao oslonac konstrukcije buduće poveznice između Obilićeva i Kočićevog vijenca, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Kako ističu u nadležniom odjeljenju, radovi na izgradnji novog mosta, koji će zamijeniti staru, dotrajalu konstrukciju iz pedesetih godina prošlog vijeka, odvijaju se planiranom dinamikom. U dosadašnjem toku radova, uklonjena je konstrukcija starog mosta, te izrađeni šipovi dubine 15 metara i temeljna naglavna greda za desni obalni stub mosta. Trenutno, izvode se radovi na izgradnji krilnih zidova stuba.

– Istovremeno, izvode se radovi na izradi šipova na centralnom stubu, a za očekivati je da temeljna naglavna greda za taj stub bude izgrađena krajem sedmice. Kako bi bio olakšan pristup građevincima, ovih dana je izgrađen i privremeni pristupni put sa lijeve obale Vrbasa, kako bi se moglo prići planiranom lijevom obalnom stubu. Ujedno, u toku su pripremni radovi za formiranje platoa za izgradnju prednapregnutih nosača mosta – kaže načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog mosta ima višestruk značaj, pošto je ovaj projekt usko vezan sa nastavkom izgradnje Istočnog tranzita. Naime, po izgradnji mosta i spajanju preostalog dijela Istočnog tranzita (na potezu od Krfske ulice do stadiona FK „Naprijed“) biće napravljena poveznica između dvije glavne gradske obilaznice – Istočnog i Zapadnog tranzita.

Na taj način, biće formiran svojevrsan saobraćajni prsten što bi trebalo da značajno utiče na smanjenje saobraćajnog opterećenja gradskog jezgra.

Izgradnja novog mosta, koji predstavlja vitalnu vezu Obilićeva i Kočićevog vijenca, počela je sredinom jula . Ugovor, u vrijednosti od 2,2 miliona KM, predviđa izgradnju mosta sa dvije trake, u dužini od 80 metara, uz predviđene pješačke i biciklističke staze.

(Blic)