Home BiH Povrijeđena je u TEŠKOJ NESREĆI, a uz velike napore napravila je i...

Povrijeđena je u TEŠKOJ NESREĆI, a uz velike napore napravila je i PRVE KORAKE

0

Učenici Hemijske škole iz Broda Željani Ristić potrebna je pomoć. Još sa tri godine ostala je trajni invalid, nakon povreda vratnog pršljena u saobraćajnoj nezgodi. Tri puta transplantirane su joj matične ćelije, i sada se oporavlja u novosadskoj Klinici za ortopediju.

Vedar duh, njena motivacija i dostignuća u regenerativnoj medicini vratili su osmijeh na lice djevojke, koja je uz pomoć terapeuta za svoj osamnaesti rođendan napravila prve korake.

– Kada uzmemo u obzir da nisam mogla ni stabilno da sjedim, a sada mogu i da stojim, bez tuđe pomoći, napredak se vidi – kaže Ristićeva.

Cilj je da uz pomoć regenerativne medicine i vježbi Željana postane samostalnija. Najvažnije je da će ono što nervne ćelije sada zapamte biti trajno zabilježeno u njenom mozgu.

– Cilj nam je da mozak naučimo da je sada nešto novo i da se ponaša sa jednim novim pravilima tako da kombinacijom ove dvije vrste liječenja mislim da je dalo vrlo dobre rezultate i značajne pomake kod djevojčice – navodi Dušan Marić sa poliklinike “ORTO MD”.

Aleksandar Kostić, fizioterapeut naglašava da je Željana pokazala da je uporna jer dođe na kliniku i mimo vježbi, da vježba za sebe, pojavi se svaki dan, ne želi da pravi pauzu dužu od mjesec dana.

Željani su pomagali mnogi humani ljudi širom Srpske, najviše Brođani i nevladina organizacija “ARGS”, ali da bi uspješno nastavila liječenje u Novom Sadu, neophodna su i dodatna sredstva.

– 1.560 evra otprilike košta dva mjeseca liječenja. Koliko će ono trajati, ne znam – dodaje Željana.

Najveća želja mlade djevojke jeste da ojača mišiće i nauči da hoda. Zato rehabilitaciju mora nastaviti.

Zbog toga i poziv dobrim ljudima da Željani pomognu, uplatom na njen žiro račun 5520271866789445 – Adiko bank.

(RTRS)