Home Banjaluka Poziv nezaposlenima za obuku: Najuspješnijim kandidatima garantuju posao

Poziv nezaposlenima za obuku: Najuspješnijim kandidatima garantuju posao

0

Gradska razvojna agencija Banjaluka poziva sve nezaposlene Banjalučane da se prijave za pohađanje besplatnih teoretskih i praktičnih obuka za deficitarna zanimanja, odnosno osposobljavanje radi zapošljavanja.

Biće organizovana obuka za obradu kože i izradu predmeta od kože za 20 kandidata, obuka za šivenje tekstila za 24 kandidata i obuka CAD/CAM tehnologije za 7 kandidata, a uspješnim kandidatima koje odaberu preduzeća biće ponuđeno radno mjesto.

Prve obuke će početi najvjerovatnije u septembru ili oktobru, 20 odsto obuke je teoretski dio, a ostalo praktični i one će se sprovoditi u novoopremljenim praktičnim radionicama u Školi učenika u privredi i Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, te u preduzećima.

– Svaka obuka će trajati ukupno 130 časova, a od toga će 100 časova biti u školi ili na fakultetu, a 30 u firmi koja odabere kandidata. Poslije ove osnovne obuke, kandidat dobija zaposlenje u firmi i dužan je da ostane u istoj onoliko dugo koliko će međusobni ugovor precizirati. S obzirom da je provođenje projekata sufinansirano iz sredstava Programa Prilika Plus – Švajcarske Vlade, a koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Projekta Međunarodne organizacije rada, Lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BIH, Evropske unije i Gradske razvojne agencije za sve odabrane kandidate obuke će biti besplatne – rekli su iz CIDEA.

Poziv je otvoren ka svim zainteresovanim kandidatima koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – Biro Banjaluka i zainteresovani su za rad u ovim sektorima bez obzira na školsku spremu i prethodno iskustvo.

Istovremeno, pozivaju i sve firme sa područja Banjaluke koje se bave izradom predmeta od tekstila i kože da se jave ukoliko im je potrebna nova radna snaga, da bi ih Agencija mogla uključiti u projekat.

Obuke se organizuju u okviru projekata „Jačanje kapaciteta obrazovnih ustanova za provođenje praktične nastave i osposobljavanja radnika za deficitarna zanimanja u sektorima koža/obuća i tekstil“ i „Jačanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u sektorima prerada tekstila i kože“.

(Blic)