Home Banjaluka Pravila ne važe za sve: Neko može da se okuplja, neko ne?

Pravila ne važe za sve: Neko može da se okuplja, neko ne?

0

U Banjaluci je u proteklih mjesec dana održano nekoliko javnih okupljanja na koje banjalučka policija, za razliku od nekih drugih okupljanja, nije reagovala. Da li su pravila ista za sve?

Iz banjalučke Policijske uprave nisu odgovorili na nekoliko pitanja u vezi sa javnim okupljanjima koja su u Banjaluci održana u posljednjih petnaestak dana, a na koja policija nije reagovala.

Riječ je okupljanjima članova DNS-a, Ujedinjene Srpske i SNSD-a u dva navrata. Prema ranijim pojašnjenjima rukovodstva banjalučke policije kojima su pravdali prekidanje nekih drugih skupova i konferencija za novinare radilo se o javnim okupljanjima.

Policija je prekidala konferencije za novinare građana okupljenih oko grupe Pravda za Davida, čak, pod izgovorom kršenja Zakona o javnom okupljanju privodila građane a napisano je stotinjak prekršajnih prijava, koje su u međuvremenu u velikom broju slučajeva pale na sudu.

Policija je u novembru prošle godine privela Stefana Blagića aktivistu iz organizacije Restart Srpska. Blagić je pokušao da održi konferenciju za novinare na trgu Krajine.

Radi se o klasičnim dvostrukim aršinima, smatra Blagić. Građani mogu jedino da poštuju zakon i insistiraju na zakonu, kaže Blagić.

Odbornik u skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković smatra da je jasno da se skupovi prekidaju ili dozvoljavaju u zavisnosti od toga ko ih organizuje.

Zakon o javnom okupljanju Republike Srpske je izričit i on okupljanja desetak građana na javnoj površini bez transparenata, zahtjeva i govora ne prepoznaje kao javno okupljanje. Pred zakonom su, makar zvanično, svi građani Srpske jednaki.

BN TV