Home Video Predstavljen Audi e-tron GT, izazivač za Tesla Model S

Predstavljen Audi e-tron GT, izazivač za Tesla Model S

0

Na salonu u Los Anđelesu održava se vatrena premijera električne limuzine Audi e-tron GT, koja raspolaže sa 590 KS i nudi autonomiju veću od 400 km.

Koncept luksuzne električne poslovne limuzine gabaritima je vrlo sličan Audiju A7 Sportback. Razvijen je u saradnji odjela Audi Sport i Porschea pa je stoga naročito sportski nastrojen, što je vidljivo i po koncepciji, s obzirom da koristi istu platformu te pogonski i baterijski paket kao i Porsche Taycan.

Dakle, Audi e-tron GT kombinacijom dva elektromotora razvija 434 kW, odnosno 590 KS, što je dovoljno za sprint do stotke za oko 3,5 sekunde, te ubrzanje do 200 km/h za 12 sekundi. Najveća brzina biće ograničena na 240 km/h kako bi se izbjegla prevelika potrošnja struje te značajno smanjenje dosega.

Dužinom od 496 centimetara, širinom od 196, visinom od 138 te međuosovinskim razmakom od 290 cm, Audi e-tron GT nudi komfor na nivou Audija A6.

S obzirom da je riječ o konceptu nakićen je brojnim detaljima, poput 22-colnih felgi s gumama 285/30, koji neće biti standard u proizvodnoj varijanti. Isto se odnosi i na brojne gedžete kojima je postignut hi-tech izgled unutrašnjosti.

Ono što je zasad sigurno je da će premijera proizvodne varijante biti održana u martu 2020. godine u Ženevi.