Home Banjaluka Preduzeće “Eko Toplane” Banjaluka mora blokirati i izbrisati lične podatke Banjalučana koje...

Preduzeće “Eko Toplane” Banjaluka mora blokirati i izbrisati lične podatke Banjalučana koje imaju

0

Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila je društvu “Eko toplane” Banja Luka da od korisnika komunalne usluge prikuplja i obrađuje jedinstveni matični broj, preslik osobne iskaznice i dokaz o vlasništvu nad nekretninom, te im naložila da ih unište!

Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila je društvu “Eko toplane” d.o.o Banja Luka da od korisnika komunalne usluge prikuplja i obrađuje jedinstveni matični broj, preslik osobne iskaznice i dokaz o vlasništvu nad nekretninom, te im je naložila da blokiraju i unište do sada prikupljene podatke.

Ovo praktično znači da je preduzeće “Eko toplane” zloupotrijebilo lične podatke Banjalučana, jer su baze sa tim podacima preuzele od stare Toplane, na što nisu imale pravo.

Agencija je naložila da se podaci Banjalučana prestanu koristiti momentalno a da se dosadašnji unište u roku od 15 dana.

Inspekcijski nadzor izvršen je 8.6.2018.godine, na zahtjev banjalučkog advokata Darija Sandića, a rješenje je izdano 12.10.2018. godine

“Ovo su male nepravilnosti u odnosu na one koje se tiču statusa, poslovanja, tarifnog modela i drugih stvari, nažalost”, napisao je Sandić na svom Fejsbuk profilu.

(Buka)