Home Vijesti PREDVIĐANJE METEOROLOGA: Očekuje nas zima hladnija nego prošle godine

PREDVIĐANJE METEOROLOGA: Očekuje nas zima hladnija nego prošle godine

0

Predstojeća zima biće hladnija u odnosu na onu prošle godine.

Potvrdio je ovo za Avaz Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kad je riječ o višegodišnjem prosjeku, Zulum napominje da u naredna tri mjeseca građane Bosne i Hecegovine očekuje toplija zima.

Val iz Afrike

Zulum je protekle sedmice, zajedno s kolegama iz drugih država, boravio u Kairu, gdje je napravljena dugoročna prognoza za najhladnije godišnje doba.

Kako je rekao, prognoza se zasniva na dostupnim materijalima meteoroloških službi iz Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

– U odnosu na referentni period od 1981. do 2010., u Bosni i sjevernoj Hercegovini očekuje se nešto toplija zima u odnosu na višegodišnji prosjek, dok u južnoj Hercegovini očekujemo toplu zimu – rekao je Zulum.

Prema prognozama, nisu isključeni periodi s izrazito niskim temperaturama vazduha, ali ni oni sa znatno višima, koje će doći s afričkog kontinenta.

Više padavina

– Krajem januara i početkom februara moguća je izraženija pojava hladnih vazdušnih masa. Klimatski izgled pokazuje da će biti više od 52 hladna dana, odnosno dani kad će temperatura ići ispod nule. Hladnih dana na jugu Hercegovine biće manje od 17, a na planinskim područjima od 70 do 85 – kazao je Zulum.

Prognoza za padavine je manje pouzdana, ali se u BiH očekuje da budu veće od prosječnih. Vjerovatnoća tačnosti prognoze je 50 odsto.

Duži sušni periodi

Prema riječima Zuluma, u naredna tri mjeseca nisu isključeni ni duži sušni periodi.

– Biće i kraćih perioda s izraženijom količinom padavina – dodao je Zulum.