Home Banjaluka Prekrajanje kulturno-historijskog identiteta u Banjoj Luci? Srpske Toplice umjesto Gornjeg Šehera

Prekrajanje kulturno-historijskog identiteta u Banjoj Luci? Srpske Toplice umjesto Gornjeg Šehera

0
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na svojoj 35. sjednici koja će se održati 02. jula planira donijeti odluku o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju Graditeljske cjeline – Banje u mahali Ilidži u Gornjem Šeheru u Banjoj Luci.

Izmjene i dopune odluke se odnose na naziv dobra, odnosno na proglašenje kulturnog pejzaža koje se stotinama godina naziva Gornji Šeher, a novom odlukom plan je da se preimenuje u Srpske Toplice.

Da bi bilo koja odluka bila usvojena prema Poslovniku o radu Komisije za njih konsenzusom trebaju glasati tri domaća člana Komisije. Ukoliko i bošnjački član Komisije glasa ZA, time će glasati ne samo za izmjenu historijskih činjenica već i pristati na jednostrano prekrajanje identiteta naslijeđa što ovako definisano u naslovu to i jeste.

U odluci Ustavnog suda vezano za neke gradove u RS-u koji su imali prefiks “srpski” navedeno je da su neustavni tako da je identična situacija i ovdje.

Po istom rezonu jedan takav naziv u Odluci Komisije za očuvanje nacionlanih spomenika je neustavan.

Na sjednicu Komisije su pozvani predstavnici Delegacija Evropske unije, Visokog predstavnika, ambasade Austrije, Francuske, Njemačke, Italije, Turske, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i SAD-a i svi oni će učestvovati ili prećutno dati saglasnost na jedan takav neustavan čin.

Uzgred, bošnjački član Komisije je stekao uslove za penziju još prije dvije godine, a ovaj predmet je rađen na inicijativu člana Komisije iz reda srpskog naroda i predmet je vodila također saradnica u Komisiji iz reda srpskog naroda, koja je prije tri mjeseca stekla status državnog službenika.

O historiji ovog lokaliteta može se vidjeti u ranijoj Odluci i samom korištenju naziva u svim ranijim dokumentima, a u izmjenama i dopunama Odluke ne znamo sadržaj. Do kada će bošnjački političari ćutati na antiustavno djelovanje drugih u BiH? Treba reći da Predsjedništvo BiH to koje imenuje članove Komisije.