Home Crna hronika Prodajom vojne opreme oštetili budžet za više od šest miliona KM

Prodajom vojne opreme oštetili budžet za više od šest miliona KM

0

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su, po naredbi Suda BiH, privremeno oduzeli originalnu dokumentaciju koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj hrvatskoj firmi, prilikom koje je budžet institucija BiH oštećen za oko 6.297.580 KM.

Riječ je o ugovorima koje su federalno Ministarstvo odbrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme, sklopili sa firmom iz Hrvatske, tokom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na pomenute ugovore sklapalo Ministarstvo odbrane BiH, saopšteno je iz SIPA.

Navedene aktivnosti rezultat su sprovođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH, a koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u periodu od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije.

U saopštenju se navodi da je osumnjičeni u ugovorima smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećao određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, a sve s ciljem kako bi udovoljio zahtjevima preduzeća Hrvatske.