Home Vijesti Prosječna plata u RS pokriva 45 odsto potrošačke korpe

Prosječna plata u RS pokriva 45 odsto potrošačke korpe

0

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u avgustu koštala je 1.869 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Najviše novca porodice u Srpskoj u avgustu trošile su za nabavku prehrane – 691 KM, stanovanje i komunalne usluge koštale su 568 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM, navodi Savez sindikata.

U saopštenju se dodaje da je odjeća i obuća koštala 131 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

Savez sindikata Srpske se osvrnuo i na djelatnosti u kojima je isplaćena najniža prosječna avgustovska plata kao što su građevinarstvo – sa prosjekom 570 KM, dok je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 571 KM, a u oblasti umjetnosti zabave i rekreacije 580 KM.

Savez sindikata dodaje da je sindikalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u avgustu prosječna isplaćena avgustovska neto plata u iznosu od 852 KM pokrivala sa 45,57 odsto.

“Iz navedenih podataka jasno je da je u Republici Srpskoj krajnje vrijeme da se potpišu Opšti i granski kolektivni ugovori, te da povećanje plata i poboljaše životnog standarda svim radnicima bude stalan proces”, navode iz Sindikata.

Prosječna avgustovska neto plata iznosila je 852 KM, a bruto plata 1.364 KM, dok su najveća avgustovska primanja od 1.444 KM imali zaposleni u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, saopštio je juče Republički zavod za statistiku.