Home Svijet Prošlo je 18 godina od dana koji je promijenio cijeli svijet (VIDEO)

Prošlo je 18 godina od dana koji je promijenio cijeli svijet (VIDEO)

Oko 3 000 osoba je poginulo, a njih 6 000 teže ili lakše ranjeno kada je 11. septembra 2001. izvršen niz terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Četiri putnička aviona sa relacijama od istočne obale SAD-a prema Kaliforniji oteta su ujutro 11. septembra 2001. godine. Dva putnička aviona skrenuta su prema Njujorku gdje su se zabili u zgrade Svjetskog trgovačkog centra.

Tragični događaj na Menhetnu pratio je cijeli svijet zahvaljujući hiljadama video zapisa. Za druga dva aviona to se ne može reći, a zvanični tok događaja podrazumijeva da se jedan strmoglavio u Pentagon, dok je četvrti putnički avion, takođe usmjeren prema Vašingtonu, pao u polje u Pensilvaniji nakon što su putnici savladali otmičare.

Između 8:46 i 10:28 sati po lokalnom vremenu ubijeno je 2 977 osoba, uglavnom civila. Zajedno sa otmičarima, tog je dana poginulo 2 996 osoba.

Za smrt nevinih okrivljena je teroristička organizacija Al-Kaida čiji je lider Osama bin Laden ubijen 2011. godine. Teroristički napadi na tlu Sjedinjenih Američkih Država iskorišteni su za pokretanje dva rata, u Avganistanu i Iraku, čije se posljedice osjete i danas, a koji su usmrtili gotovo milion vojnika i civila.

Agencije