Home Region Protesti crnogorskih Srba u više gradova protiv smjene Leposavića

Protesti crnogorskih Srba u više gradova protiv smjene Leposavića

0

Zbog izjave ministra Leposavića da će priznati da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi, oštro su reagovali predstavnici ambasada SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i EU, uz jasnu poruku – da se u Srebrenici desio genocid

 

Podgorica

U više gradova Crne Gore večeras su organizovani protesti povodom odluke premijera Zdravka Krivokapića da pokrene postupak za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog izjava kojima je negirao genocid u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Krivokapić je danas u vanrednom obraćanju javnosti kazao da je od ministra Leposavića zatražio ostavku, ali nakon što je on to odbio, uputio je Skupštini prijedlog za razrješenje.

Tim povodom, pristaše Leposavića su večeras izašle na ulice, noseći zastave trobojke i uz pjesme koje negiraju genocid, stali na stranu ministra.

Tokom protesta blokirano je više saobraćajnica u Podgorici, Baru, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, a kršene su i epidemiološke mjere donijete u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Okupljeni ispred zgrade Vlade Crne Gore skandirali su “Kosovo je srce Srbije”, “Kosovo”, “Srbija” i “Oj, Kosovo, Kosovo”. Okupljeni su negirali genocid u Srebrenici i ispred zgrade Vlade skandirali “Crna Goro gorska vilo genocida nije bilo”.

Zbog protesta je blokirana ulica Stanka Dragojevića u centru glavnog grada Podgorice, dok su jedno vrijeme bili blokirani i magistralni putevi Podgorica-Kolašin, kao i put Berane-Bijelo Polje.

Nakon najave premijera o zahtjevu za smjenom ministra Leposavića, glavni konstituenti vlasti – DF, Demokrate, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija su saopštili da neće podržati ovaj prijedlog, dok se Građanski pokret URA nije oglašavao. Sve opozicione partije najavile su podršku za smjenu Leposavića.

Zbog izjave ministra Leposavića da će “priznati da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi”, oštro su reagovali predstavnici ambasada SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i EU, uz jasnu poruku – da se u Srebrenici desio genocid.