Home Banjaluka Protesti trebaju postati normalna pojava

Protesti trebaju postati normalna pojava

0

Mladi su nezadovoljni stanjem u Republici Srpskoj, što i potvrđuju krcati redovi pred konzulatima. Mlado i radno sposobno stanovništvo mahom napušta Republiku Srpsku i to je činjenica, kaže u razgovoru za Oslobođenje Nebojša Drinić, generalni sekretar Pokreta Bolje i jedan od osnivača ovog udruženja građana, koje je oformljeno u aprilu ove godine.

Kako su ranije za naš list kazali aktivisti Pokreta, do organizovanja je došlo radi unapređenja položaja građana.

Novi kurs

– Na taj problem se već neko vrijeme ukazuje kao i na problem prirodnog priraštaja, što sve vodi demografskoj katastrofi, kaže Drinić.

Mišljenja je da građani trebaju javno iznositi svoj stav i govoriti o problemima koji im onemogućavaju normalan život. Osvrnuvši se na proteste “Pravda za Davida”, kao i brojna okupljanja građana nakon poskupljenja goriva, Drinić ističe kako podržava “takav oblik građanskog aktivizma i mislim da bi on kao takav trebao postati normalna pojava u našem društvu”.

– Fokus našeg rada jesu svi segmenti života i smatram da ni jedan segment ne treba zanemariti. Mlađe generacije su te koje su nosioci društvenih procesa te njima možda više posvećujemo pažnje. Porodica, kao osnovna ćelija svakog društva, jedan je od naših prioriteta, ističe generalni sekretar Pokreta Bolje.

On naglašava kako političke partije, koje trenutno egzistiraju na političkom tržištu, iz dana u dan pokazuju da nisu sposobne ili ne žele raditi u interesu svojih građana i svoje zemlje.

Osnivačka skupština Pokreta Bolje održana je u aprilu u Banjoj Luci

– Pokret Bolje okuplja upravo ljude koji odudaraju i ne misle kao ljudi iz političkih partija koje su trenutno na političkoj sceni Republike Srpske, već ljude koji su se dokazali u humanitarnom radu, ljude koji vole svoju zemlju i ljude kojima sopstveni interes nije na prvom mjestu. Vjerujem da će Pokret Bolje postaviti novi kurs u politici i da neće postati klasična interesna grupa kao što su to sadašnje političke partije, riječi su Drinića.

S obzirom na to da je javnosti poznat društveni angažman ReStarta, našeg sagovornika smo pitali da li sarađuju s članovima tog udruženja.

– Nismo sarađivali sa ReStartom. Kada bude prilike, vjerujem da ćemo ostvariti dobru saradnju, odgovorio je.

Drinić svjedoči da su mladi danas neaktivni u manjoj mjeri nego ranije, međutim, “još je to daleko od onog stepena aktivizma koji može nešto da pokrene”.

Na činjenicu da se mladi češće priključuju strankama prije nego pokretima kao što je njihov, on kaže “da sve zavisi kome je šta prioritet i ko šta voli.”

Plodovi za pojedince

– I jedno i drugo je aktivizam, ali suština je u plodovima koje bere ili pojedinac ili društvena zajednica. Trenutne političke stranke su klasične interesne grupe u kojima pojedinci beru plodove i baš zato ja i nisam ni u jednoj od njih. Društveni aktivizam se isplati, što je i pokazalo nekoliko akcija u kojima sam učestvovao, a koje su popravile stvari nabolje. To su akcije za ukidanje naplate boravka majke uz bolesno dijete u Kliničkom centru, protiv kupovine skupih automobila, za obnovu srednjih škola u Banjoj Luci i na kraju i sama akcija protiv poskupljenja goriva, zaključuje Drinić.

(Oslobođenje)