Home Biznis Puštena u rad mala hidroelektrana “Jeleč”

Puštena u rad mala hidroelektrana “Jeleč”

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić pustio je danas u rad u Jeleču kod Foče malu hidroelektranu instalisane snage 4,8 megavata, u čiju izgradnju je koncesionar, slovenačka kompanija “Petrol” uložila 6.250.000 eura.

Na svečanosti je istaknuto da će dvije turbine male hidroelektrane “Jeleč” godišnje proizvoditi od 14 do 18 gigavat-časova električne energije, što je dovoljno da se obezbijedi snabdijevanje strujom 4.000 domaćinstava.

Đokić je naveo da se puštanjem u rad ove elektrane poboljšavaju energetiski bilansi Republike Srpske.

“U posljednje tri godine pustili smo u rad dvadesetak malih hidroelektrana, a trenutno se gradi 14 hidroelektrana sličnog kapaciteta. Istovremeno, vršimo pripreme za početak gradnje velikih energetskih projekata, kao što je Hidroelektrana `Buk Bijela` na Drini i nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da raspišemo javni poziv za izbor partnera za njenu gradnju”, rekao je Đokić, prenosi agencija Srna.

Član Uprave Grupacije “Petrol” Rok Vodnik izrazio je uvjerenje da će nastaviti da investiraju u projekte obnovljivih izvora i energetske efikasnosti.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo četvrta hidrocentrala izgrađena u posljednje četiri godine na području ove opštine te istakao da od nje očekuje korist za mještane i cijelu lokalnu zajednicu.