Home Banjaluka Put do škole kroz gradilište, roditelji u strahu za djecu

Put do škole kroz gradilište, roditelji u strahu za djecu

0

Djeca iz naselja Aleja centar, koja su danas krenula u školu, moraju da prođu “bukvalno kroz gradilište” jer gradnja kružnog toka kod hotela Krajina još traje.

Kružnu raskrsnicu na ukrštanju Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice vozači su jedva dočekali, međutim, roditelji iz stambenog naselja Krajina zabrinuti su kako će djeca prelaziti ovu prometnu ulicu, a posebno sada dok traju radovi.

– Nije normalno da dočekamo početak školske godine sa bagerima i trakama pored trotoara, zar mogu djeca sama ovuda da idu na nastavu? Raskrsnica uopšte nije bezbjedna u ovakvim uslovima, pa i ja jedva pješke prođem između automobila. Nije mi jasno zašto prvo nisu napravili ovaj kružni tok, da zbog učenika bude završen prije početka školske godine, pa tek onda kružni kod Hrama Svetog Trojice – nezadovoljno komentariše otac Igor.

Iz Grada, međutim, uvjeravaju roditelje da bezbjednost najmlađih uopšte nije dovedena u pitanje i najavljuju da će tokom septembra biti gotovi radovi i puštena u saobraćaj kružna raskrsnica kod hotela Krajina.

– Bezbjednost djece koja iz naselja Krajina prelaze Aleju svetog Save na putu do OŠ “Branko Ćopić” je u potpunosti riješena postavljanjem ,,ležećih policajaca” na pješačkom prelazu kod dvorane Borik, koji su upravo postavljeni zbog bezbjednog kretanja djece do navedene osnovne škole. Izvođenje radova, koje je u toku, kao i buduća kružna raskrsnica neće uticati na pogoršanje bezbjednosti učenika iz naselja Krajina – rekli su nadležni iz Gradske uprave.

Zabrinutim roditeljima koji su i ranije govorili da im neće biti svejedno da djecu puštaju same preko pješačkog jer u toj ulici više nema semafora, poručuju da se prednosti kružnih raskrsnica u odnosu na klasične ogledaju i sa aspekta bezbjednosti i sa aspekta regulisanja saobraćaja.

– Kružne raskrsnice su znatno bezbjednije jer je smanjena brzina kretanja vozila unutar same raskrsnice, četiri puta je manji broj konfilktnih tačaka nego u klasičnoj krstastoj raskrsnici, smanjenje žestine saobraćajnih nezgoda i manje posljedice saobraćajnih nezgoda, jer se radi o saobraćajnim nezgodama sa manjim materijalnim štetama odnosno, tzv. ,,kvrckanjem” – ističu u Gradu.

Gradnja kružnog toka kod hotela Krajina počela je 25. jula.

Nova stajališta

Izgradnjom ove kružne raskrsnice biće riješen i problem sa zaustavljanjem autobusa na ulici za vrijeme ulaza i izlaza putnika, te stvaranja kolona iza autobusa.

Biće izgrađena tri ugibališta, odnosno površine namijenjene za zaustavaljanje autobusa dok putnici ulaze ili izlaze.

(Srpska Info)