Home Svijet Putinova stranka izgubila vlast u Moskvi!?

Putinova stranka izgubila vlast u Moskvi!?

0

Ruska vladajuća stranka, koju podržava Putin, izgubila je značajan broj mjesta u Moskvi na lokalnim izborima.

RIA novosti ocjenjuju da je izgleda taktika opozicije uspjela, prenio je Rojters.

Nedjeljni izbori jedni su od najposmatranijih posljednjih godina jer su vlasti iz izborne trke isključili brojne opozicione partije, zbog čega su Moskvu danima potresali protesti, ocjenjuje Rojters.

Ti protesti počeli su još u julu nakon što je Centralna izborna komisija odlučila da ne registruje veliki broj opozicionih stranaka i kandidata, navodno jer nisu uspjeli da sakupe dovoljan broj potpisa glasača.

Isključeni opozicioni lideri, saradnici vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, ocijenili su taj potez kao namjeru da se isključe iz izbora kako ne pobijedili u Moskvi.

Navaljni je zatim preporučio svim opozicionim pristalicama da ipak izađu na lokalne izbore i glasaju za onog opozicionog kandidata koji ima najveće šanse da pobijedi vladajuću Jedinstvenu Rusiju.

Ali, i vladajuća stranka je spremila odgovor na tu taktiku. Rebrendirala je svoje kandidate, predstavljajući ih kao nezavisne , iako je u stvari bila riječ o političarima čija je uloga i partijska pripadnost već decenijama ista.

Prema najnovijim podacima sa izbora održanih u Moskvi, koje je prenijela agencija RIA novosti, Putinova stranka izgubila je oko trećinu mjesta u glavnom gradu Rusije i sada je kontrola Moskve pod velikim znakom pitanja.

S druge strane, lider partije Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev izjavio je u nedjelju, nakon zatvaranja biračkih mjesta, da prema izlaznim anketama njegova stranka ostaje vodeća politička snaga u Rusiji, prenosi portal Sputnjik.

Glasanje na lokalnim izborima u Rusiji završeno je u nedjelju na čitavoj teritoriji zemlje, a prosječna izlaznost premašila je 2018. godinu, izjavila je šefica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

Prema njenim riječima, izlaznost do 18 časova bila je 33,75 odsto, odnosno oko 1,5 odsto više nego prošle godine, prenosi Tass.

Najveća izlaznost zabilježena je u gradu Magas u republici Ingusetiji – 73,5 odsto, dok je najmanja zabilježena u gradu Blagoveščenk – 15,08 odsto.

Agencije