Home Banjaluka Radojičić slagao: Seksističke viber naljepnice nisu uklonjene!

Radojičić slagao: Seksističke viber naljepnice nisu uklonjene!

0

Prije nekoliko mjeseci Banja Luka objavila je konkurs na kojem su svi zainteresovani mogli ”putem jedinstvenog dizajnerskog rješenja predstaviti svoj grad u formi Viber naljepnica”.

Od takmičara se tražilo da dizajn naljepnica bude inspirisan Banjalukom – znamenitostima, istorijom, specifičnostima, lokalnim izrazima i slično.

Nakon odabira pobjedničkih naljepnica došlo je do pobune u dijelu javnosti. Među odabranim naljepnicama pronašla se i jedna zbog koje je fondacija Udružene žene Banja Luka utvrdila da na uvredljiv i seksistički način predstavlja Banjalučanke u namjeri da time promoviše turističku ponudu.

Naime, na naljepnici je nacrtano sedam ženskih silueta ispod kojih stoji natpis ”Ovdje je 7/1”. Inspiracija za naljepnicu je mit prema kojem u Banja Luci broj žena daleko premašuje broj muškaraca, pa tako na jednog muškog stanovnika ima sedam Banjalučanki.

“Kao oganizacija koja se preko 20 godina bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti polova ukazujemo da korišćenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promoviše žene Banjaluke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminatorno za sve građanke Banjaluke”, navodi se u saopštenju Udruženja žena.

Iako je tada službenim putem obavijestio Udruženje da će sporna viber naljepnica biti uklonjena to se nije do danas desilo.