Home Vijesti Raskrsnica u Ramićima opasna po život, pogledajte zašto (VIDEO)

Raskrsnica u Ramićima opasna po život, pogledajte zašto (VIDEO)

0

Skretanje bez žmigavca, brza vožnja, pogotovo kamiona, već godinama je dio života mještana Ramića i Dragočaja, čija je svakodnevica vezana uz raskrsnicu koja spaja ova dva naselja i magistralni put Banjaluka – Prijedor.

U pitanju je veoma prometna raskrsnica na kojoj je nedavno u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin. Ogorčeni meštani smatraju da se nakon te tragedije nešto hitno treba preduzeti zbog, kako kažu, “lude vožnje“.

Da situacija nije bezazlena uvjerila se i ekipa Srpskainfo, koja je provela neko vrijeme na ovoj veoma prometnoj raskrsnici. Za oko dva sata je prošao veliki broj automobila, dostavnih kombi vozila i šlepera koji su prevozili razne vrste robe.

Prije ove raskrsnice su postavljeni znakovi koji kažu da je maksimalna dozvoljena brzina 50 kilometara na čas te upozorenje da je u blizini škola.

Koliko smo uspeli vidjeti, dobar dio vozača automobila nije vozio prebrzo. Za razliku od njih, vozači kamiona su imali “težu nogu” na papučici za gas, pa je pitanje da li bi u slučaju potrebe mogli na vrijeme da zakoče i zaustave svoja ogromna i teška vozila. Ipak, u više slučajeva je bilo očigledno su vozači usporili jer su vidjeli da ih fotoreporter snima.

Zaboravili na kočnicu

Isto tako vozači su uglavnom propuštali pješake koji bi stali na pješačkom prelazu, mada je i ovaj put upitno koliko je na to uticalo prisutvo ekipe Srpskainfo, jer je bilo evidentno da su se pojedinci dvoumili prije nego što su se zaustavili.

Kada smo u drugom pokušaju dobro “sakrili” kameru, vozači su pokazali svoje pravo lice.

Ekipa Srpskainfo na raskrsnici, na magistrali Banjaluka – Prijedor, gdje vozači zaboravljaju na kočnicu, a smrt često pokupi krvavi danak

Gepostet von Srpskainfo.com am Donnerstag, 21. März 2019

Zabrinjavajuća je činjenica i da je veliki broj vozača skretao s magistralnog puta prema Ramićima i Dragočaju ili se iz ovih naselja uključivao na magistralu bez upotrebe žmigavca.

Mještani smatraju da tragedije, koje su se tu dogodile 2010. i proteklog vikenda, ne smiju više da se ponove.

Nada Tadić, koja više od 50 godina živi u Ramićima, kaže da je svakodnevni svjedok brze vožnje.

– Ovdje je uvijek isto bez obzira da li je u pitanju jutro, popodne ili naveče. Tako je uvijek bilo. Puno je vozila, svi brzo voze i malo ko pazi kako vozi.  Uz raskrsnicu, koju svakodnevno koristi veliki broj građana, a posebno djeca, jer  je u blizini i osnovna škola, nalaze se i dva autobuska stajališta – kazala je Tadićeva.

Najugroženija djeca

Sličnu priču je ispričala i Miroslava Marić iz Dragočaja.

– Saobraćaj je gust i svi brzo voze. Malo ko hoće da stane i propusti pješaka. Ja uglavnom čekam da sva vozila prođu pa onda prelazim cestu – rekla je ona.

Navela je da to čekanje nekada može i da potraje, ali da nema izbora jer, kako kaže, ne vrijedi rizikovati.

– Najgore je za djecu, jer je u blizini osnovna škola. Dok su moja djeca bila manja svakodnevno sam ih vodila u školu i išla po njih. Sada su veći i idu sami – rekla je Marićeva.

Semafor rješenje

Da ta praksa i dalje postoji potvrdila je i Dosta Račić, koja kaže da svaki radni dan dolazi iz Karanovca u Ramiće kako bi unuka odvela u školu. I poslijepodne, kad završi nastavu, dolazi po njega.

– Njegova mama radi i ne može stići da ga odvede u školu a ne smijemo ga pustiti da ide sam. Isto tako sam svaki dan vodila i njegovog brata, koji je sada malo stariji, pa ide sam u školu. Na ovoj raskrsnici se svašta dešava, uvijek je  puno je vozila koja se “zalete” jer je otvoren pravac – kazala je Račićeva.

Smatra da bi se nešto hitno trebalo preduzeti.

– Možda bi mogli postaviti semafor kako bi pješaci mogli lakše da pređu put – predlaže ona.

Čija je odgovornost?

Magistralni putevi su, inače, u nadležnosti “Puteva RS”, a nedavno su se iz ovog preduzeća ogradili od ovog pitanja. Poručili su da probleme na ovoj opasnoj raskrsnici u Ramićima treba riješiti Grad Banjaluka. Napomenuli su da je prije godinu dana, na njihov zahtjev, ministarstvo saobraćaja i veza RS formiralo komisiju u vezi problema koji se događaju u Ramićima.

– Komisija je uočila da su najveći problemi dva autobuska stajališta, koja se nalaze u samom centru raskrsnice i koja trebaju izmjestiti, kao i priključci lokalnih puteva koje treba podići jer su nepregledni  – rekao je ranije v.d. direktor “Puteva RS” Nenad Nešić.

Iz Grada Banjaluka ni ovaj put nismo uspjeli dobiti informacije o eventualnim mjerama koje planiraju da preduzmu na ovoj lokaciji.

Srpska Info